"McDonald`s" Luksemburgā saņēmis īpašus nodokļu atvieglojumus, ES uzsākta izmeklēšana
Pārbaudēs konstatēts, ka Luksemburgas piešķirtais nodokļu atvieglojumu režīms, iespējams, "McDonalds" sniedza nodokļu apmaksas priekšrocības, kas ir ES valsts palīdzības noteikumu pārkāpums.
Bizness un ekonomika
2015. gada 3. decembris, 17:48

"McDonald`s" Luksemburgā saņēmis īpašus nodokļu atvieglojumus, ES uzsākta izmeklēšana

Jauns.lv

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien sāka izmeklēšanu par ASV ātrās ēdināšanas restorānu tīkla "McDonald's" un Luksemburgas vienošanos par nodokļu atvieglojumiem, tādējādi tiek paplašināta izmeklēšana par nodokļu atvieglojumu režīmu lielām starptautiskām kompānijām, tostarp "Amazon" un "Apple".

Eiropas Komisija (EK), kas uzrauga konkurences ievērošanu ES, "ir sākusi formālu izmeklēšanu par Luksemburgas nodokļu atvieglojumiem "McDonald's"", teikts EK paziņojumā.

"Tās sākotnējais vērtējums liecina, ka Luksemburgas piešķirtais nodokļu atvieglojumu režīms, iespējams, "McDonald's" sniedza nodokļu apmaksas priekšrocības, kas ir ES valsts palīdzības noteikumu pārkāpums".

Izmeklēšana pret vienu no ikoniskākajām kompānijām pasaulē seko jau vairākām citām izmeklēšanām, kas tika sāktas pēc tam, kad pērn noplūdināti dokumenti liecināja, ka starptautiskas kompānijas ir noslēgušas ar Luksemburgu slepenas vienošanās, kas ļauj tām samazināt nodokļu slogu, kas dažos gadījumos bijis tikai 1%.

"Nodokļu vienošanās, kas paredz, ka "McDonald's" nemaksā nodokļus par saviem patentieņēmumiem Eiropā nedz Luksemburgā, nedz ASV, ir jāizskata ļoti rūpīgi saskaņā ar ES valsts palīdzības noteikumiem," paziņoja konkurences komisāre Margrēte Vestagere, kas pēdējā laikā vērsusies pret vairākiem lieliem uzņēmumiem.

Lai gan valsts un kompānijas vienošanās par īpašu nodokļu režīmu nav nelegāla un iesaistītās kompānijas uzstāj, ka pilnībā ievēro tos likumus, kuru paspārnē darbojas, ES ir pārliecināta, ka daži nodokļu  atvieglojumi, kurus valstis piedāvājušas lielajām kompānijām, pārkāpj bloka noteikumus par valsts palīdzību un ir uzskatāmi par negodīgu subsīdiju, kas kaitē citu kompāniju konkurētspējai.

Starptautiskajām kompānijām ES  nodokļi  ir jāmaksā valstī, kurā atrodas to galvenais birojs blokā, tādēļ valstis sacenšas savā starpā, lai piesaistītu lielās kompānijas. Tā rezultātā daudzas lielās kompānijas maksā ļoti mazus nodokļus, kas ir kļuvis par politisku jautājumu laikā, kad daudzu ES valstu iedzīvotājiem ir jāpielāgojas taupības pasākumiem.

Oktobrī ES uzdeva uzkodu un kafijas tirdzniecības tīklam "Starbucks" un Itālijas autobūves uzņēmuma "Fiat" finanšu kompānijai samaksāt līdz 30 miljoniem eiro iepriekš nenomaksātos nodokļos Nīderlandei un Luksemburgai.

EK secinājums, ka Nīderlandes vienošanās ar "Starbucks" un Luksemburgas vienošanās ar "Fiat" ir nelikumīga, ir pirmais lielākais trieciens lielajām kompānijām.

Lēmums par ASV datortehnoloģiju kompānijas "Apple" un Īrijas vienošanos, kā arī ASV tiešsaistes tirgotāja "Amazon" un Luksemburgas vienošanos gaidāms nākamā gada sākumā.

BNS/Foto: AFP/LETA