Nākamgad aizliegs smēķēt arī personiskajās automašīnās. VIDEO
Līdz nākamā gada 20. maijam paredzēts aizliegt smēķēt personiskajās automašīnās, pat tad, ja tajā brauc tikai viens pats šoferītis.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 7. decembris, 14:25

Nākamgad aizliegs smēķēt arī personiskajās automašīnās. VIDEO

Jauns.lv

Jau apmēram pusgadu Veselības ministrijā prāto, kā aizliegt smēķēt personiskajās automašīnās, pat tad, ja tajā atrodas tikai viens cilvēks – pats šoferis. Eiropas Savienības direktīva paredz, ka attiecīgiem normatīviem aktiem jābūt pieņemtiem līdz nākamā gada 20. maijam.

Tas nozīmē, ka turpmāk smēķēt nevarēs vieglajās automašīnās ne tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā. Kā šis aizliegums tiks kontrolēts un kā tvarstīs un sodīs smēķējošos šoferīšus, gan nav skaidrs. 

Gadu pēc aizlieguma smēķēt uz dzīvojamo māju balkoniem, lodžijām un citās publiskās vietās Veselības ministrija cīņu ar smēķēšanu plāno paplašināt un līdz nākamā gada maijam aizliegt smēķēt arī personiskajās automašīnās, kā to paredz mūsu valstij saistoša Eiropas Savienības direktīva. Veselības ministrijas eksperte Alise Krūmiņa LNT Ziņām skaidro, ka šim ierosinājumam ir divi aspekti – veselības un drošības.

„Automašīnas ir noslēgta vide, kur arī kaitīgo vielu koncentrācija ir ļoti augsta. Tā pat 11 reizes var pārsniegt to koncentrāciju, kas ir iekštelpās, līdz ar to – lai aizsargātu tos cilvēkus, kas atrodas mašīnā, kuri paši smēķē un kuri „apsmēķē” citus, kuri, iespējams, šo automašīnu tālāk pārdos, kā arī, lai novērstu kādu apdraudējumu arī transportlīdzekļa vadīšanai, paredzēts aizliegt smēķēt automašīnās,” skaidro Krūmiņa.

Patlaban par smēķēšanu neatļautās vietās paredzēts naudas sods no 2 līdz 15 eiro, bet par smēķēšanu bērnu klātbūtnē var uzlikt naudas sodu līdz pat 70 eiro.

Smēķēt spēkratos grib aizliegt ne tikai veselības, bet arī drošības dēļ. Aizdomāsimies tikai uz brīdi, kā intensīvas satiksmes laikā reaģē autovadītājs, kuram degošs smēķis nejauši iekrīt klēpī, aicina aizdomāties smēķēšanas pretinieki.

Iepriekš veikti pētījumi liecina, ka 39% automašīnu īpašnieku smēķē un 65% uzvelk dūmu tieši automašīnas salonā. „Skandi Motors” mārketinga kādreizējā vadītāja Jana Krūmiņa arī norādījusi, ka smēķēšana pazemina spēkrata vērtību: „Smēķēšana automašīnas salonā ļoti ietekmē tās stāvokli un pazemina vērtību otrreizējā tirgū. Tas izpaužas vairākos veidos. Pirmkārt, smēķēšana salonā sadārdzina pirmspārdošanas sagatavošanu - pilna ķīmiskā tīrīšana izmaksā vismaz ap 85 eiro. Otrkārt, nereti automašīnu vispār neizdodas pilnībā atbrīvot no smēķētāja atstātā aromāta, un tādai automašīnai krasi samazinās potenciālo pircēju loks - nesmēķējoši cilvēki to nekad nevēlēsies iegādāties. Treškārt, kā blakus faktors šādai smēķētāja automašīnai bieži vien ir iekšējā apšuvumā izdedzināti caurumi un stipri tumšāks griestu apšuvums. Līdz ar to situācijās, kad ir jāmaina sadedzinātie salona elementi, varat pazaudēt līdz 50% no auto vērtības”.

Plāno aizliegt smēķēt autosalonos (LNT Ziņas) Kasjauns.lv/Foto: Vida Press