Latviešiem Īrijā un Lielbritānijā ir daudz grūtāk atrast darbu nekā dzimtenē
Latvijā dzimušo jauniešu nodarbinātības līmenis Īrijā ir ap 50%, kas ir zemāks nekā Lielbritānijā, tomēr augstāks nekā Latvijā dzīvojošajiem jauniešiem.
Bizness un ekonomika
2015. gada 13. decembris, 13:45

Latviešiem Īrijā un Lielbritānijā ir daudz grūtāk atrast darbu nekā dzimtenē

Jauns.lv

Starp Latvijas valstspiederīgajiem jauniešiem Īrijā un Lielbritānijā ir lielāks nodarbinātības īpatsvars nekā šai vecuma grupai Latvijā, liecina grāmatas "Latvijas emigrantu kopienas. Cerību diaspora" autoru veiktais pētījums par diasporas pārstāvjiem.

Pētījuma autori nonākuši pie secinājuma, ka Latvijā dzimušo jauniešu nodarbinātības līmenis Īrijā ir ap 50%, kas ir zemāks nekā Lielbritānijā, tomēr augstāks nekā Latvijā dzīvojošajiem jauniešiem.

Nedaudz atšķirīga situācija ir ar pieaugušajiem emigrantiem - tiem nodarbinātības līmenis ir līdzīgs kā vietējiem un Latvijā dzīvojošajiem. Tomēr bezdarba līmenis starp emigrantiem (24%) ir divreiz augstāks nekā starp vietējiem un aptuveni par 10 procentpunktiem augstāks nekā starp Latvijā dzīvojošajiem. Grāmatas autori gan norāda, ka šo trūkumu kompensē augstāki ienākumi un pabalsti Īrijā.

Atšķirības nodarbinātības līmenī ir novērojamas arī atkarībā no iegūtās izglītības, proti, emigrantiem ar augstāko izglītību nodarbinātības līmenis ir vidēji par sešiem procentpunktiem augstāks nekā tautiešiem ar vidējo izglītību.

LETA/Foto: AFP/LETA