Tieslietu ministrija tērē naudu pētījumam par pirms gada pieņemta Saeimas lēmuma lietderību
Nule demisionējušās valdības tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.
Bizness un ekonomika
2015. gada 16. decembris, 15:33

Tieslietu ministrija tērē naudu pētījumam par pirms gada pieņemta Saeimas lēmuma lietderību

Jauns.lv

Tieslietu ministrija šā gada decembrī veic pētījumu par vairākiem ar maksātnespējas procesu saistītiem jautājumiem. Ataujas jautājumu vidū ir arī tādi, par kuriem Saeima vairāk nekā pirms gada ir pieņēmusi lēmumu, un varētu šķist, ka diskusijas ar to būtu noslēgušās. Taču nē, Tieslietu ministrija vēlas „izpētīt” cik tad varētu būt lietderīga valsts amatpersonas statusa piemērošana maksātnespējas procesa administratoriem.

Jāatgādina, ka vēl šā gada 11.decembrī nule demisionējušās valdības tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, atskaitoties par paveikto ministra amatā, publiski norādīja, ka administratoriem noteiktais valsts amatpersonas statuss „ne vien palielinās administratoru disciplīnu, bet arī stiprinās administratoru uzraudzības mehānismu kopumā”. Tajā pašā laikā Tieslietu ministrijas īstenotajā aptaujā tiek uzdots jautājums, vai valsts amatpersonas statusa noteikšana maksātnespējas procesa administratoriem uzlabos administratoru darba kvalitāti, darba disciplīnu, darbības caurspīdīgumu un uzraudzību.

„Šī situācija spilgti ilustrē Tieslietu ministrijā notiekošo – nekonsekvenci un elementāras plānošanas trūkumu, kā rezultātā tiek ieviestas nepārdomātas reformas ar negatīvām un neatgriezeniskām sekām,” pauž Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

Viņš arī norāda, ka maksātnespējas procesā iesaistīto pušu viedokļu apzināšana par valsts amatpersonas statusu būtu bijusi noderīga pirms 2014.gada 25.septembra, kad likumdevējs vēl tikai gatavojās lemt par Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu. „Diemžēl viss notiek otrādi – Tieslietu ministrija sagatavo likumprojektu, Saeima nolemj, un tikai tad ministrija beidzot izdomā apkopot maksātnespējas procesā iesaistīto viedokļus,” akcentē Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus Administratoru asociācijas vadība norāda, ka valsts joprojām nav nodrošinājusi pienācīgu sagatavošanos jaunā maksātnespējas procesa administratoru statusa ieviešanai. Līdz jaunā tiesiskā regulējuma spēkā stāšanās atlikušas vien dažas darba dienas, taču joprojām, piemēram, valdībā nav apstiprināti noteikumi par valsts amatpersonas deklarāciju aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību maksātnespējas procesa administratoriem.

Regīna Zommere/Foto: Facebook