Iedzīvotāji visbiežāk devuši kukuli, lai iekārtotos darbā valsts vai pašvaldību iestādē
2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gada datiem, kukuļa nepieciešamību, lai iekārtotos darbā, atzina par 13% mazāk respondentu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 12. janvāris, 20:51

Iedzīvotāji visbiežāk devuši kukuli, lai iekārtotos darbā valsts vai pašvaldību iestādē

Jauns.lv

Iedzīvotāji Latvijā visbiežāk veikuši koruptīvas darbības, lai iekārtotos darbā valsts vai pašvaldību iestādē, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktā pētījuma rezultāti.

Pēc pētījuma datiem, 30% respondentu apgalvo - lai iegūtu darbu valsts vai pašvaldības iestādē, nepieciešams veikt kādu koruptīvu darbību.

Kā secināts pētījumā, esot vērojama pozitīva tendence, ka to iedzīvotāju skaits, kuri šādu iespēju izmanto, samazinās. 2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gada datiem, kukuļa nepieciešamību, lai iekārtotos darbā, atzina par 13% mazāk respondentu.

Pētījumā secināts, ka salīdzinājumā ar 2014.gada rezultātiem aizvadītajā gadā vērojama pozitīva tendence - aptaujātie Latvijas iedzīvotāji dažādu lietu kārtošanā retāk izmanto pazīšanās, dāvanas vai neoficiālus maksājumus. Vienīgi, ja nepieciešams ko nokārtot tiesā, novērots, ka tendences pasliktinās - par procentu pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka jautājumu kārtošanai tiesā nepieciešama neoficiālu maksājumu vai dāvanu sniegšana.

Kā ziņots, KNAB kopā ar tirgus un sociālo pētījumu aģentūru "Latvijas fakti" veica pētījumu, kas atspoguļo Latvijas iedzīvotāju personisko pieredzi gan jautājumu kārtošanā dažādās valsts un pašvaldību institūcijās, gan saskarsmē ar korupcijas problēmām, gan arī viņu iespējamo rīcību koruptīvās situācijās.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA