Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk novērtē ES fondu investīcijas
Bizness un ekonomika
2016. gada 23. janvāris, 09:58

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk novērtē ES fondu investīcijas

Jauns.lv

73,3% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pauž atzinīgu viedokli un vērtējumu Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanai Latvijā, liecina jaunākie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti par iedzīvotāju informētību ES fondu jautājumos. 2015. gada novembrī veiktajā aptaujā vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 80% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka ES fondu piešķirtie līdzekļi ir pozitīvi ietekmējuši gan valsts tautsaimniecību, gan sabiedrības labklājību.

“Latvijas Fakti veiktā sabiedriskās domas aptauja jau vairākus gadus norāda uz pozitīvām tendencēm kopējā Latvijas iedzīvotāju noskaņojumā par līdz šim veiktajiem ES fondu ieguldījumiem. 2015. gadā pirmo reizi ES fondu finansējuma ieguldīšanu Latvijā kā sekmīgu vērtēja vairāk nekā 70% jeb jau 73,3% aptaujāto iedzīvotāju. Savukārt, apskatot tās jomas, kurās iedzīvotāju vērtējumā vērojama efektīvākā ES fondu atdeve, lielākā daļa norāda uz sekmīgajiem ieguldījumiem ceļu un transporta sistēmas sakārtošanā. Tāpat atzinīgi tiek vērtēti arī ieguldījumi lauksaimniecībā un kultūrvēsturisko objektu atjaunošanā,” akcentē tirgus un sociālo pētījumu aģentūras „Latvijas Fakti” direktors Aigars Freimanis.

Savukārt 2015. gada jūnijā veiktajā Eirobarometra pētījumā Latvija ierindojas pirmajā vietā starp visām ES dalībvalstīm ES fondu ietekmes vērtējumā, proti, 93% Latvijas iedzīvotāju pozitīvi novērtē ES fondu ieguldījumu valsts attīstībā. Vidējais rādītājs starp visām ES dalībvalstīm ir 75%. Eirobarometra rezultāti liecina, ka 64% Latvijas iedzīvotāju ir dzirdējuši par kādu ar ES fondu finansējumu īstenotu projektu – tas ir ceturtais labākais rādītājs visā ES.

Kā prioritārās jomas, kurās turpmāk būtu jāiegulda vairāk līdzekļu, visbiežāk aptaujātie Latvijas iedzīvotāji nosauc veselības un sociālo aprūpi (54,2%), nodarbinātības veicināšanu (41,2%), ceļu un transporta sistēmas sakārtošanu (33,7%), kā arī izglītības attīstību (31,6%). Salīdzinot iedzīvotāju pausto viedokli ar 2014. – 2020. gada ES fondu plānošanas perioda Darbības programmā “Izaugsme un nodarbinātība” definētajiem prioritārajiem atbalsta virzieniem un tiem atvēlētajām summām, jāsecina, ka apjomīgs finansējums tiks ieguldīts ikvienā no tām. Piemēram, izglītībā, prasmēs un mūžizglītībā plānošanas perioda ietvaros tiks ieguldīti 516 miljoni eiro, ilgtspējīgai transporta sistēmai paredzēti 1159,8 miljoni eiro fondu finansējuma, savukārt nodarbinātībai un darbaspēka mobilitātei – 135,4 miljoni eiro.

“Svarīgi, ka par ES fondu ieguldījumiem varam ne tikai lasīt medijos un dzirdēt publiskajā telpā, bet arī paši tos pamanīt un izmantot – savā pilsētā, skolā, darba vietā un citur. Arī 2014. – 2020. gada plānošanas perioda finansējums turpinās ieviest pozitīvas pārmaiņas Latvijā. Jau šobrīd ir uzsākta 441 miljonu eiro investīciju ieguldīšana uzņēmējdarbībā, jauniešu nodarbinātības veicināšanā un citās jomās,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka nozīmīgākais informācijas avots par ES fondu ieguldīšanu Latvijā ir nacionālā televīzija, no kuras informāciju iegūst divas trešdaļas jeb 66% iedzīvotāju. Tai seko radio (31%) un projektu informācijas plāksnes un stendi (30%). 41% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda, ka pieejamā informācija par ES fondiem apmierina viņu vajadzības. Visbiežāk interesenti informāciju meklējuši Finanšu ministrijas pārvaldītajā mājaslapā www.esfondi.lv. Tāpat aktīvi tiek izmantotas tiešās konsultācijas gan Lauku atbalsta dienestā, gan kādā no ES fondu sadarbības iestādēm.

Finanšu ministrija (FM) izvērtēs un ņems vērā sabiedriskās domas aptaujas respondentu sniegtos priekšlikumus ES fondu ieviešanas uzlabošanai. Lai ES fondu finanšu investēšana noritētu pēc iespējas efektīvi, ES fondu finansējuma saņēmējiem un ikvienam sabiedrības loceklim, FM pārvaldītajā mājaslapā www.esfondi.lv ir iespēja izteikt priekšlikumus, kas ļautu uzlabot fondu investēšanu, kā arī veicinātu sekmīgu un ērtu projektu sagatavošanu un īstenošanu. Tāpat mājaslapā iespējams ziņot, ja ir aizdomas par nelikumīgām darbībām, tostarp pārkāpumiem vai aizdomām par korupcijas un krāpšanas gadījumiem ES fondu projektu īstenošanā.

Sabiedriskās domas aptauju par iedzīvotāju informētību ES fondu jautājumos Finanšu ministrijas pasūtījumā veica tirgus un sociālo pētījumu aģentūra „Latvijas Fakti”, izmantojot tiešās intervēšanas metodi respondentu dzīvesvietās. Aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1000 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aptaujas rezultāti pieejami šeit .

Aizdomu par krāpšanu un citu pārkāpumu gadījumos iespējams ziņot šeit .

Ieteikumus ES fondu investīciju ieviešanai un rezultātu uzlabošanai iespējams sniegt šeit .

Daļa no objektiem, kuri 2007. – 2013. gada fondu plānošanas periodā piedzīvojuši pārmaiņas:

http://www.esfondi.lv/attelu-galerijas/3

Regīna Zommere / Foto: AFP/LETA