Pasaules Banka veiks Latvijas nodokļu sistēmas taisnīguma un efektivitātes izvērtējumu
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Bizness un ekonomika
2016. gada 28. janvāris, 14:43

Pasaules Banka veiks Latvijas nodokļu sistēmas taisnīguma un efektivitātes izvērtējumu

Jauns.lv

Ceturtdien, 28. janvārī, Finanšu ministrija un Pasaules Banka parakstīja līgumu par Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu, kura mērķis ir pārskatīt Latvijas pašreizējo nodokļu sistēmu no efektivitātes, konkurētspējas, ieņēmumu mobilizēšanas un taisnīguma viedokļa.

“Mums ir izveidojusies stabila un ilgstoša sadarbība ar Latvijas valdību, un mēs ceram sadarboties ar kolēģiem, lai uzlabotu pašreizējās nodokļu sistēmas efektivitāti un taisnīgumu,” pauž Marina Wes, Pasaules Bankas reģionālā vadītāja Polijā un Baltijas valstīs. “Mēs ceram, ka mūsu analīzes konstatējumi un piedāvātie politikas risinājumi palīdzēs Latvijas valdībai izstrādāt nodokļu stratēģiju, kas ļaus valstij attīstīties un nodrošināt vispārēju labklājību.”

“Finanšu ministrijā šobrīd ir uzsākts darbs pie jauno nodokļu politikas pamatnostādņu 2017. – 2020. gadam izstrādes. Lai šo darbu paveiktu pēc iespējas kvalitatīvāk, ir nepieciešams objektīvs un pamatīgs esošās nodokļu sistēmas izvērtējums. Pozitīvi vērtējams tas, ka Pasaules Bankai ir pieredze sadarbības projektos Latvijā, līdz ar to mūsu valsts situācija ekspertiem jau ir pazīstama. Tas sniegs pamatu kvalitatīvākam pētījumam, kura rezultātus ieviest praksē, lai mūsu valsts tiektos uz vēl straujāku izaugsmi,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Latvijas ekonomika atkal ir starp Eiropas ātrāk augošajām ekonomikām, un tās nodokļu sistēma kopumā ir uzskatāma par konkurētspējīgu starptautiskā mērogā. Tomēr ir iespējams darīt vēl vairāk, lai nodrošinātu pastāvīgi straujai izaugsmei nepieciešamos apstākļus.

Ir jāturpina apkarot ēnu ekonomika. Samazinot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, var palielināt valsts budžeta ieņēmumus, kas nepieciešami, lai segtu pieaugošās finansēšanas vajadzības, jo īpaši, izglītības, veselības un sociālās aizsardzības jomā. Ir iespējams arī palielināt pašreizējās nodokļu sistēmas taisnīgumu, piemēram, samazinot nodokļu slogu nodarbinātajiem ar zemiem ienākumiem. Izmaiņām nodokļu sistēmā ir jānodrošina, ka ar smagu darbu iegūtā fiskālā ilgtspēja Latvijā tiek saglabāta, vienlaikus radot apstākļus iekļaujošai un ilgtspējīgai ekonomikas izaugsmei.

Pasaules Banka ciešā sadarbībā ar valdību un nacionālajiem ekspertiem pārskatīs nodokļu sistēmu, īpašu uzmanību pievēršot šādiem politikas mērķiem:

  *  noteikt iespējas, kā palielināt valsts budžeta ieņēmumus, lai apmierinātu galvenās finansēšanas vajadzības, tostarp, samazinot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un ēnu ekonomiku;

  * izvērtēt iespējas mainīt nodokļu sistēmas struktūru, lai uzlabotu ienākumu vienlīdzību; un

  * saglabāt nodokļu sistēmas konkurētspēju.

Pasaules Bankas pētījuma mērķis ir palīdzēt Latvijas valdībai izstrādāt vidēja termiņa nodokļu stratēģiju, tostarp 2017. gada budžeta priekšlikumus. Pētījuma analīzi un politikas ieteikumus nodos sabiedriskai apspriešanai visā projekta gatavošanas laikā.

Regīna Zommere/Foto: Ieva Lūka/LETA