16 gadus vecā interneta blogere Latvijā sasniedz 30 tūkstošus sekotāju
16 gadus vecā interneta blogere Sindija.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 28. janvāris, 16:57

16 gadus vecā interneta blogere Latvijā sasniedz 30 tūkstošus sekotāju

Jauns.lv

16 gadus vecā interneta blogere Sindija, kura ceturtdien pasākumā ES Mājā par interneta drošību dalījās savā pieredzē, stāstīja, ka jūtas pārliecināta darbojoties internetā, atzīstot, ka ir neērti, zinot, ka viņas radīto saturu redzējuši skolotāji, jo tas nav domāts viņiem.

Jauniete ir "Youtube" blogere Latvijā 30 tūkstoš sekotājiem. Video viņa veido 2,5 gadus, un par sevi saka, ka dzīvo internetā.

"Ir bijuši gadījumi, kad satieku nepazīstamu cilvēku un jūtu, ka viņš zina tikpat daudz par mani kā draugi, un es saprotu, ka to esmu izplatījusi internetā. Kad vēlos privātumu, tad visu izslēdzu un nolieku malā," stāstīja Sindija.

Viņas mērķis nav sasniegt iespējami vairāk sekotāju. Kad sākusi darboties "Youtube" un izveidojusi kontu "Sindijalo", viņai paticis, ka cilvēki viņu prot uzrunāt caur video, un to vēlējusies darīt arī pati.

"Par drošību es domāju ikreiz, par katru vārdu, domu, teikumu, tā ir liela atbildība, jo man ir 30 tūkstoš sekotāju. Tie pārsvarā ir jaunāki bērni, pat no deviņiem gadiem," sacīja blogere.

No darbības sākuma "Youtube" viņai seko līdzi mamma, kas ir teikusi arī, ko nevajadzētu publicēt, "bet parasti es lieku to, ko vēlos". Ne visi jaunietes video ir publiski pieejami. Viņa nefilmē savas mājas apkārtnē, cenšas neizplatīt informāciju par savu dzīves vietu. Viņa uzskata, ka vecākiem vajadzētu uzticēties saviem bērniem.

Skolā par droša interneta jautājumiem neesot runāt. "Es jūtos nedaudz neērti, kad skolotāji zina, ko es daru "Youtube", es netaisu neko traku, bet ne priekš skolotāju auditorijas," atzina jauniete.

40% Latvijas bērnu un jauniešu lieto internetu gandrīz katru dienu, turklāt to izmanto arvien jaunāki lietotāji.

ES māja Eiropas datu aizsardzības dienā ceturtdien rīko diskusiju "Bērnu un pusaudžu virtuālās dzīves ceļi un neceļi. Kā pasargāt?"

ES pašlaik top jauni ES datu aizsardzības noteikumi, kas paredz arī palielināt patērētāju kontroli pār privātajiem datiem - piemēram, pirms sociālo tīklu konta atvēršanas bērnam būs jāsaņem vecāku atļauja.

BNS / Foto: ekrānuzņēmums no video

Tēmas