Lietuvā audzēti sīpoli veikalā pārvēršas par Latvijas preci
Ne vienmēr ar zīmolu „Svaigs un gards” pārdotā prece ir Latvijas produkts.
Bizness un ekonomika
2016. gada 31. janvāris, 06:20

Lietuvā audzēti sīpoli veikalā pārvēršas par Latvijas preci

Jauns.lv

Latvijas preces patriotiem jābūt īpaši uzmanīgiem. Lasītāja Artūra veikalā nopirktie Latvijas sīpoli mājās pārtapa Lietuvas produktā.

Artūrs iepirkās Ķengaraga veikalā „Supernetto” Salaspils ielā. Tikai savā virtuvē, krāmējot pirkumus, viņš pamanīja, ka uz sīpolu etiķetes skaidri un gaiši rakstīts: „Izcelsmes valsts: Lietuva”. Vienīgais – tie iepakoti Latvijā.

Sīpolus tirgoja ar zīmolu „Svaigs un gards”, ko pirms vairākiem gadiem izveidoja lielveikalu tīkls „Rimi” sadarbībā ar Latvijas pārtikas ražotājiem.

Daudzi pircēji joprojām ir pārliecināti, ka ar šo zīmolu tirgo tikai mūsu valsts preci, arī Artūrs, kurš saka: “Domāju, ka pērku Latvijas preci, bet man iesmērēja kaimiņvalsts sīpolus. Man nekas nav pret Lietuvas ražojumiem, bet vēlos, lai tie veikalos netiktu pārdoti tik nesmukā veidā.” „Supernetto” veikali ir „Rimi” pārziņā.

Pārtikas un veterinārā dienesta preses sekretāre Ilze Meistere skaidro: “Ar produkta marķējumu viss ir kārtībā – sīpolu izcelsmes valsts ir Lietuva, bet tie iepakoti Latvijā. Patērētājam ir nodrošināta visa informācija par pārtikas produkta izcelsmi.”

Tomēr, ja produktu stendā vai plauktā tirgotājs papildus cenai norāda izcelsmes valsti, tā nedrīkst atšķirties no marķējumā norādītās. “Šajā gadījumā sīpolu izcelsmes valsts ir Lietuva, nevis Latvija, kur produkts ir tikai iepakots. Aicinām patērētājus vienmēr par produkta izcelsmi un ražotāju pārliecināties, aplūkojot produkta marķējumu,” piebilst Meistere.

„Rimi Latvija” preses sekretāre Inga Bite norāda: “Saskaņā ar „Supernetto” veikalu konceptu plakāti ar uzrakstu „Ražots Latvijā” tajos netiek izvietoti. Konkrētajā gadījumā „Rimi” privātā preču zīmola „Svaigs un gards” sīpolu iepakojumā tiek izmantoti vietējie sīpoli, kurus pēc vietējās ražas iztirgošanas nomaina Lietuvā audzētie, par ko liecina arī konkrētā atzīme uz iepakojuma. Tāpēc aicinām pircējus par precīzo produkta izcelsmes valsti pārliecināties informācijā uz marķējuma.”


Elmārs Barkāns/Foto: Lita Krone/LETA