Finanšu ministrs paraksta vienošanos starp Latvijas Republiku un Vienoto noregulējuma valdi
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. februāris, 23:15

Finanšu ministrs paraksta vienošanos starp Latvijas Republiku un Vienoto noregulējuma valdi

Jauns.lv

Šodien, 10.februārī, finanšu ministrs Jānis Reirs Latvijas Republikas vārdā parakstīja Finansējuma aizdevuma līgumu starp Latvijas Republiku kā aizdevēju un Vienoto noregulējuma valdi kā aizņēmēju. Pilnvara finanšu ministram parakstīt šo līgumu ir iestrādāta grozījumos likumā par budžeta un finanšu vadību, kas stājās spēkā šā gada 27. janvārī.

Minētais līgums paredz, ka gadījumos, ja kāda no Latvijas kredītiestādēm nonāks finansiālās grūtībās un Vienotā noregulējuma valde lems, ka šai kredītiestādei ir jāpiemēro noregulējums, bet Vienotajā noregulējuma fondā nebūs pietiekami līdzekļi, tad iztrūkstošo finansējumu Vienotajai noregulējuma valdei aizdos Latvijas Republika. Vienotais noregulējuma fonds tam aizdotos līdzekļus atmaksās, līdz ar to šis aizdevums būs fiskāli neitrāls.

Vienotais noregulējuma fonds tika izveidots, lai grūtībās nonākušu kredītiestāžu noregulējuma gadījumam tiktu izmantoti finanšu sektora līdzekļi. Vienotā noregulējuma fondu finansē Banku Savienībā ietilpstošo dalībvalstu kredītiestādes, veicot regulāras iemaksas. Tā mērķapjoms ir 1% no visu Banku Savienības dalībvalstu kredītiestāžu segtajiem noguldījumiem aptuveni 55 miljardu eiro apmērā.

Lai izvairītos no situācijas, kad kredītiestādes noregulējumam ir nepieciešami līdzekļi no Vienotā noregulējuma fonda un pirmo 8 gadu pārejas perioda laikā iemaksātie līdzekļi nav pietiekami, ir izveidots pagaidu mehānisms – aizdevums Vienotā noregulējuma valdei no valsts budžeta līdzekļiem.

Regīna Zommere / Foto: Ieva Lūka/LETA