Saeima savelk jostu! Iztiks ar kvalitatīvu elektrotehniku, vairs nevajagot pašu labāko
Pārējās Baltijas valstīs ir iegādāta dārgāka konferenču un video tehnika, nekā to plāno darīt Latvijas parlaments, kas ir izvēlējies iegādāties budžeta jeb ekonomiskās klases tehniku.
Bizness un ekonomika
2016. gada 5. marts, 14:30

Saeima savelk jostu! Iztiks ar kvalitatīvu elektrotehniku, vairs nevajagot pašu labāko

Jauns.lv

Saeimas konferenču, apskaņošanas un video tehnikas iepirkumā nav plānots iegādāties augstākās klases, taču kvalitatīvu aprīkojumu, informēja Saeimas Preses dienestā.

Piemēram, iepirkumā prasītās kameras ir budžeta klases, tiesa, ļoti funkcionālas un pietiekami kompaktas, lai labi iederētos telpas interjerā. Vienlaikus ir plānots iegādāties jaunu un kvalitatīvu aprīkojumu, lai to var izmantot ilgāku laika periodu un tas nebūtu jāmaina vismaz 10 gadus, norādīja Preses dienestā.

Iepriekš attiecīgā iepirkuma procedūra tika pārtraukta. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādīja, ka Saeimas Prezidijs, apturot iepriekšējo iepirkumu, lūdza piesaistīt papildu ekspertīzi, un tas ir ticis izdarīts. Tāpat pēc Prezidija lūguma tika mainīts nosacījums par priekšapmaksu.

Pārējās Baltijas valstīs ir iegādāta dārgāka konferenču un video tehnika, nekā to plāno darīt Latvijas parlaments, kas ir izvēlējies iegādāties budžeta jeb ekonomiskās klases tehniku. Mūrniece norādīja, ka sīkāki komentāri šajā jautājumā jāprasa Saeimas administrācijai.

"Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka izsludinātajā atkārtotajā konkursā paredzēta par 60 000 eiro lielāka summa. Saeimas administrācijas ģenerālsekretāre Karina Pētersone aģentūrai LETA skaidroja, ka 60 000 eiro izmaksas divu gadu garumā bija paredzētas budžeta citā sadaļā. Iepriekšējā iepirkumā tās neparādījās, jo potenciālajiem uzņēmumiem tika prasīts par tehnisko apkopi norādīt likmi par stundu. Arī Mūrniece norādīja, ka iepirkuma summa paliek tāda pati kā iepriekš.

Saeima ir izsludinājusi divus atklātus konkursus, lai iegādātos un uzstādītu nepieciešamo konferenču, apskaņošanas un video tehniku. Šī tehnika paredzēta uzstādīšanai trīs zālēs jauniegūtajā un rekonstruētajā Saeimas ēkā Jēkaba ielā 6/8. Jaunās telpas tiks izmantotas komisiju sēžu norisei, kurās saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli nepieciešama skaņas ieraksta aparatūra, lai fiksētu sēdes norisi, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Vienlaikus jaunās ēkas aprīkošana ar konferenču sistēmu un video tehniku ir solis parlamenta attīstības virzienā. Īstenojot sabiedrībai atvērta parlamenta principu, Saeima bieži rīko konferences un citus pasākumus ar plašu ekspertu un sabiedrības iesaisti. Esošās telpas, kuras vienlaikus var uzņemt ne vairāk par 100 dalībniekiem, ir noslogotas un atsevišķos gadījumos pietrūktu vietu visiem, kuri vēlētos pasākumā piedalīties, norāda Preses dienestā.

Jaunajā ēkā plānots izvietot jaunu un mūsdienīgu konferenču zāli ar 130 vietām, kurā būtu nodrošināta apskaņošana, sinhronā tulkošana, kā arī pasākuma translācija gan Saeimas lokālajā TV tīklā, gan tiešraidē internetā.

Patlaban lokālais televīzijas tīkls nodrošina tiešraides no Sēžu zāles un Sarkanās zāles visās Saeimas ēkās, kā arī internetā. Tās pamatā ir Saeimas sēžu tiešraides un konferences, kā arī citi pasākumi, kas notiek šajās zālēs. Translācija notiek lokālajā televīzijas tīklā un ļauj Saeimas sēdei sekot attālināti. Interneta tiešraide tiek nodrošināta Saeimas mājaslapā, kā arī pēc pieprasījuma citos interneta resursos, piemēram, interneta portālos, tādējādi veicinot Saeimas darbības atklātību un pieejamību. Ar šo iepirkumu plānots paplašināt lokālo tīklu, nodrošinot translāciju arī no trim zālēm, kas atradīsies jaunajā Saeimas ēkā Jēkaba ielā 6/8. Tajās paredzētas vietas attiecīgi 130, 95 un 60 dalībniekiem.

Parlamenta pārstāvji norāda, ka arvien biežāk Saeimā tiek rīkoti starptautiska mēroga pasākumi, kuros nepieciešams sinhronais tulkojums. Patlaban viena no divām telpām Saeimā, kurā iespējams to nodrošināt, ir Sarkanā zāle. Tā ir visai noslogota - tajā notiek komisiju sēdes, kā arī tikšanās, kurās jānodrošina sinhronais tulkojums. Saeimas Sarkanā zāle tiek izmantota arī konferenču un diskusiju rīkošanai. Zālē ir sēdvietas aptuveni 90 cilvēkiem, lai gan potenciālo dalībnieku skaits vairākkārt ir bijis lielāks par zāles ietilpību.

Saeimā rīkotās diskusijas dažkārt norisinās paralēli vairākās darba grupās. Jaunās telpas dos iespēju vienlaikus nodrošināt translāciju no vairākām telpām, kas ir būtiski, piemēram, Saeimas un NVO foruma norisē. Prasības paredzēt trīs telpu aprīkošanu ar atbilstošu konferenču un filmēšanas tehniku tika iestrādātas jau rekonstruētās ēkas projektā.

Atšķirībā no iepriekš izsludinātajiem iepirkumiem šoreiz par piegādātajām precēm vairs nav plānota priekšapmaksa. Abos iepriekšējos iepirkumos par iekārtām bija plānota 100% priekšapmaksa 2015.gadā, ņemot vērā, ka līdzekļi abiem iepirkumiem bija plānoti 2015.gada budžetā. Samaksa par uzstādīšanu bija plānota 2016.gadā. Konferenču iekārtu iepirkumam kā papildu prasība ir izvirzīta Saeimas konferenču sistēmas uzturēšana un tehniskais atbalsts divu gadu garumā. Atsevišķi tehniskās specifikācijas punkti precizēti, ņemot vērā potenciālo pretendentu uzdotos jautājumus iepriekšējo iepirkumu laikā.

Nepieciešamo iekārtu apjoms jaunajos iepirkumos palicis nemainīgs. Abi iepirkumi paredz arī iekārtu uzstādīšanu, garantijas servisu un apkalpošanu, kā arī 24 mēnešu tehnisko atbalstu. Konkursu dokumentācija ietver detalizētu specifikāciju ar mērķi nodrošināt, lai jaunās iekārtas būtu pilnībā savietojamas ar jau esošajām, lai tās veidotu vienotu sistēmu visās Saeimas ēkās. Būtiski ir arī tas, lai iekārtas (mikrofonus, kameras) varētu savstarpēji aizvietot gadījumos, ja kāda no tām sabojājas.

Paredzamā iepirkuma cena aprēķināta, par pamatu ņemot publiski pieejamo informāciju par iekārtu cenām mazumtirdzniecībā. Ņemot vērā, ka konkursā var piedalīties aparatūras ražotāja autorizētie pārstāvji, tiek sagaidīts, ka konkursā preces tiks piedāvātas par būtiski zemāku cenu.

Kā ziņots, Saeima ir izsludinājusi iepirkumus par parlamenta sēžu zālēm nepieciešamā TV aprīkojuma un konferenču sistēmas paplašināšanu, kam paredzēts tērēt attiecīgi 450 000 un 530 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, liecina sludinājumi Saeimas mājaslapā.

Pieteikties šajos konkursos iespējams līdz 29.martam un 4.aprīlim.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA