No 1.aprīļa vilcienu biļetēm - zonu princips. Atrodi savu staciju un uzzini cenu par braucienu
Jaunā tarifu zona – atrodi savu staciju.
Bizness un ekonomika
2016. gada 29. marts, 07:02

No 1.aprīļa vilcienu biļetēm - zonu princips. Atrodi savu staciju un uzzini cenu par braucienu

Jauns.lv

Akciju sabiedrība „Pasažieru vilciens” no 1. aprīļa ievieš jaunu biļešu sistēmu pēc zonu tarifiem. Sabiedriskā transporta padome jau apstiprinājusi šīs izmaiņas. Maršrutus Rīga–Skulte, Rīga–Sigulda un Rīga–Jelgava sadalīs trijās zonās, maršrutā Rīga–Tukums būs četras zonas, Rīga–Aizkraukle – piecas zonas. Lai nepieļautu krasas cenas izmaiņas, pārvietojoties starp blakus esošajām zonām, ieviesīs divu veidu starpzonas.

Daļai cena pieaugs

Biļetes cena vienam braucienam A zonā būs 80 centi, piemēram, no Rīgas līdz Vecāķiem, Dārziņiem, Baložiem vai Babītei. Iebraucot nākamajā zonā, cena pieaugs jau par 60 centiem, B zonā sasniedzot 1,40 eiro (līdz, piemēram, Ogrei, Carnikavai, Vangažiem, Olainei, Jūrmalā līdz Vaivariem).

Braukšanas maksas solis nākamajās C, D un E zonās pieaugs pa 50 centiem attiecīgi līdz 1,90 eiro, 2,40 eiro un 2,90 eiro. Izbraucot no šīm zonām uz tālākiem galamērķiem – Valku, Daugavpili, Zilupi un cietiem – piemēros esošo tarifu.

Nepilna puse maksās mazāk

Jaunās tarifu kartes izvietos visās stacijās, kurās varēs pārbaudīt, cik maksā biļete no vienas stacijas līdz otrai. „Pasažieru vilciena” valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns norāda, ka ar jauno sistēmu pasažieri iegūs saprotamu biļešu sistēmu un daļai cena samazināsies.

Aprēķināts, ka cenas pieaugums līdz desmit centiem attieksies uz 27% pasažieru, no desmit līdz 30 centiem – uz 18%, virs 30 centiem – uz 3% pasažieru.

Savukārt 8% pasažieru cena nemainīsies, 6% samazināsies vairāk par 30 centiem, 27% – no desmit līdz 30 centiem, 11% – līdz desmit centiem.

Piedāvās dienas biļeti

No 1. aprīļa pasažieriem piedāvās arī jaunus biļešu veidus – dienas biļeti, kas atkarībā no tarifu zonas maksās no 2,40 līdz 8,70 eiro, trīs dienu biļeti – no 3,60 līdz 13,05 eiro, četrām dienām – no 4,80 līdz 17,40 eiro, piecām dienām – no sešiem līdz 21,75 eiro.

Konduktoru rīcībā būs mobili kases aparāti, un turpmāk vairs nebūs nepieciešams vilcienā iegādātās biļetes izrakstīt ar roku. Vasarā plānots piedāvāt iespēju iegādāties biļetes internetā un mobilo ierīču lietotnēs, līdz šā gada beigām noslogotākajās stacijās uzstādīt pašapkalpošanās biļešu automātus.

Zonu sistēma ļauj domāt par vienotas biļetes izveidi, paudis Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš. Proti, pasažieris ar vienu biļeti varētu ar vilcienu aizbraukt no viena punkta līdz otram punktam, bet pēc tam galā nokļūt ar autobusu.

“Patlaban šādā veidā var nokļūt Aizkrauklē – līdz stacijai ar vilcienu, bet no stacijas uz centru ar autobusu, taču šādu sistēmu varētu ieviest arī, piemēram, Tukumā un Saulkrastos,” teic Godiņš.

Kasjauns.lv/Avots: „Pasažieru vilciens/ Foto: Ieva Čīka