VID pateicas visiem godprātīgajiem nodokļu maksātājiem
VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone: „Sekmīgas un atbildīgas uzņēmējdarbības rezultātā gūtie ieņēmumi un no tiem godprātīgi veiktie maksājumi valsts budžetā nodrošina valsts pamatu, ilgtspēju un tās iedzīvotāju kopīgo labklājību."
Bizness un ekonomika
2016. gada 1. aprīlis, 11:00

VID pateicas visiem godprātīgajiem nodokļu maksātājiem

Jauns.lv

Lai sekmētu godīgu konkurenci un uzlabotu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) arī šogad pateicas visiem godprātīgajiem un atbildīgajiem nodokļu maksātājiem, īpaši tiem 2448, kuriem 2015. gadā bijušas ievērojamas iemaksas valsts budžetā, augsta nodokļu saistību izpildes disciplīna un ar kuriem ir bijusi atzinīgi vērtējama līdzšinējā sadarbība.

Šī gada 1. aprīlī 2448 nodokļu maksātājiem ir nosūtīta Valsts ieņēmumu dienesta pateicība par 2015. gadā veiktajām ievērojamām iemaksām valsts budžetā, kā arī godprātīgo un atbildīgo attieksmi pret nodokļu saistību izpildi un valsts ekonomiku kopumā. Šiem nodokļu maksātājiem - 1964 atkārtoti, bet 484 - pirmo reizi, VID pateicas par līdzšinējo sekmīgo sadarbību ar nodokļu administrāciju, augsto nodokļu saistību izpildes līmeni un ieguldījumu valsts budžetā, tādējādi sekmējot ekonomikas attīstību un valsts labklājības paaugstināšanos, kā arī informē, ka līdz 2017. gada 1.maijam šiem uzņēmumiem nav paredzēts veikt nodokļu kontroles pasākumus.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone: „Sekmīgas un atbildīgas uzņēmējdarbības rezultātā gūtie ieņēmumi un no tiem godprātīgi veiktie maksājumi valsts budžetā nodrošina valsts pamatu, ilgtspēju un tās iedzīvotāju kopīgo labklājību. Tādēļ arī šogad visa Valsts ieņēmumu dienesta kolektīva vārdā saku lielu paldies visiem godprātīgajiem nodokļu maksātājiem, īpaši tiem, kuri nodrošina lielāko īpatsvaru valsts budžeta nodokļu ieņēmumos un ar savu godprātīgo attieksmi pret nodokļu saistību izpildi ir ieguvuši augstu uzticību no VID puses. Ir patiess gandarījums, ka šādu uzņēmumi skaits ar katru gadu pieaug – šogad tie ir jau 2448 uzņēmumi, no kuriem teju 500 piepulcējušies no jauna. Valsts ieņēmumu dienests arī turpmāk pilnveidos klientu apkalpošanu un rūpēsies par to, lai administratīvais slogs atbildīgajiem un godprātīgajiem nodokļu maksātājiem būtu pēc iespējas mazāks, un tie varētu turpināt veiksmīgu, efektīvu un uz izaugsmi vērstu saimniecisko darbību!”

VID regulāri izvērtē nodokļu saistību izpildi mūsu valstī. Veicot šo uzdevumu, jau trešo gadu VID izveidojis to uzņēmumu sarakstu, kuru veiktās nodokļu iemaksas budžetā iepriekšējā kalendāra gadā pārsniedza 100 000 eiro (neieskaitot veiktās iemaksas par akcīzes nodokli, izložu un azartspēļu nodokli, vieglo automobiļu un motociklu nodokli, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli). Taču, kaut arī uzņēmums ir veicis nodokļu iemaksas, kas pārsniedz 100 000 eiro, tomēr šajā sarakstā netika iekļauti tie uzņēmumi, kuru darba ņēmējiem aprēķinātā vidējā darba samaksa ir mazāka par 70% no vidējās darba samaksas valstī, kuriem par pēdējiem diviem gadiem iesniegtajos gada pārskatos peļņas vai zaudējumu aprēķinā ir uzrādīti zaudējumi (pēc nodokļiem). Šajā sarakstā netika iekļauti arī tie uzņēmumi, kuriem aktuālais nodokļu parāds ir lielāks par 10 000 eiro, kā arī tie, kuriem VID veiktās riska analīzes rezultātā ir konstatēti būtiski nodokļu nenomaksas riski vai arī būtiski riski akcīzes vai muitas jomā.

Pagājušā gada aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta pateicības saņēma 2394 uzņēmumi (t.sk. 1891 nodokļu maksātāji atkārtoti, bet 503 nodokļu maksātāji - pirmo reizi), bet 2014.gadā - 2300 nodokļu maksātāji.

VID arī turpmāk ik gadu novērtēs nodokļu saistību izpildi un samaksāto nodokļu apjomu iepriekšējā gadā, lai pateiktos tiem nodokļu maksātājiem, kuri godprātīgi pilda likumos noteiktās nodokļu saistības un veic ievērojamus nodokļu maksājumus budžetā.

Kā zināms vakar, 2016. gada 31. martā, svinīgā Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju apbalvošanas ceremonijā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone pasniedza balvas un atzinības rakstus 2015.gada lielākajiem nodokļu maksātājiem un aktīvākajam VID sadarbības partnerim 13 dažādās nominācijās.


Regīna Zommere/Foto: Oļegs Zernovs