foto: LETA
Turpmākais "ABLV Bank" liktenis ir atkarīgs no ECB, preses konferencē paziņo FKTK vadītājs
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Pēters Putniņš.
Bizness un ekonomika
2018. gada 24. februāris, 10:59

Turpmākais "ABLV Bank" liktenis ir atkarīgs no ECB, preses konferencē paziņo FKTK vadītājs

LETA

AS "ABLV Bank" liktenis ir atkarīgs no Eiropas Centrālās bankas (ECB) turpmākajiem lēmumiem, šodien preses konferencē sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš.

Viņš uzsvēra, ka "ABLV Bank" darbību uzrauga ECB, tāpēc bankas liktenis būs atkarīgs no ECB lēmumiem.

Pēc Putniņa teiktā, ECB ir tā, kas lems - "ABLV Bank" ir dzīvotspējīga vai nav, vai atņemt bankai licenci.

FKTK vēl neesot saņēmusi ECB lēmumu par to, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs. Līdz ar to Putniņš nevarēja komentēt ECB šodien publiskoto paziņojumu. "FKTK rīcībā nav šāda ECB lēmuma," uzsvēra Putniņš.

Kā ziņots, ECB paziņojumā teikts, ka "ABLV Bank" un tās meitasbanka Luksemburgā "ABLV Bank Luxembourg" sabrūk vai ir gaidāms to sabrukums atbilstoši Eiropas vienotā noregulējuma mehānisma regulai. Par savu lēmumu ECB informējusi Eiropas Vienotā noregulējuma valdi, kas savukārt konstatējusi, ka rīcība, lai panāktu noregulējumu šajās bankās, nav nepieciešama, jo tas neatbilstu sabiedrības interesēm attiecībā uz šīm bankām.

"Tāpēc notiks šo banku likvidācija atbilstoši attiecīgi Latvijas un Luksemburgas likumiem," teikts ECB paziņojumā.

Jau ziņots, ka FKTK naktī uz sestdienu nolēma, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. FKTK atgādina, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" varot nodrošināt.