foto: Riga.lv
Puskilometru garajā Rīgas "Ķīnas mūrī" negrib par apkuri maksāt mazāk
Bizness un ekonomika
2018. gada 25. februāris, 07:49

Puskilometru garajā Rīgas "Ķīnas mūrī" negrib par apkuri maksāt mazāk

Kas Jauns Avīze

Rīgas namu pārvaldnieks bijis spiests līdz 4. aprīlim pagarināt iedzīvotāju aptauju par Latvijas garākās dzīvokļu ēkas Ziepniekkalnā, Ozolciema ielā 18, atjaunošanu.

Astoņdesmitajos gados uzceltais deviņstāvu nams stiepjas 510 metru garumā un ir iesaukts par Lielo Ķīnas mūri. Attīstības finanšu institūcija Altum kopā ar Rīgas domi jau septembrī pēc savas ierosmes piedāvāja šīs ēkas iedzīvotājiem pieteikties siltināšanas projektam.

Aprēķināts, ka tas ļautu ietaupīt 55% no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa – vidēji 200 eiro gadā 60 kvadrātmetru dzīvoklim. Tomēr daļas iedzīvotāju kūtruma dēļ viss ir iestrēdzis.

Pirmo reizi lēmums par aptaujas pagarināšanu pieņemts jau 4. decembrī. Tā kā šobrīd pozitīva lēmuma pieņemšanai pietrūkst mazliet vairāk par 7% jeb 30 dzīvokļu īpašnieku balsu, aptauja pagarināta vēlreiz, skaidro Rīgas namu pārvaldnieka pārstāvis Krists Leiškalns. Ēkā dzīvo 396 ģimenes.

Šobrīd ir iespēja pusi ēkas atjaunošanai un siltināšanai vajadzīgās naudas saņemt no Eiropas Savienības.

Ja dzīvojamās mājas kopīpašnieki aptaujā ar divām trešdaļām balsu lems par, tad pēc dokumentācijas sagatavošanas un būvdarbu iepirkuma procedūras veikšanas būs iespējams noteikt precīzas projekta izmaksas, vienojoties ar kopīpašnieku pilnvarotajiem pārstāvjiem par ēkai veicamajiem remonta darbiem.

Būs iespējams veikt būtiskus un mājai nepieciešamus darbus, no kuriem liela daļa jau ir iekļauti remontdarbu plānā nākamajiem gadiem, un dzīvokļu īpašnieku kopība tiem veido uzkrājumu.

Ja kopīpašnieki izvēlēsies namu atjaunot pakāpeniski, noraidot iespēju piedalīties Altum programmā, Eiropas Savienības līdzfinansējumu 50% apmērā saņemt vairs nevarēs.

Aplēses liecina, ka bez šā atbalsta nepieciešami vismaz 70 gadi, lai uzkrātu to līdzekļu apjomu, kas nepieciešams mājas remontam, turklāt darbi ritētu pakāpeniski. Turpretī Eiropas Savienības atbalsta ietvaros viss notiktu uzreiz, bet apmaksa – turpmāko 15 gadu laikā.

Pašreiz šī ir finansiāli visizdevīgākā ēkas atjaunošanas forma, kuras pēc Altum programmas noslēguma 2022. gadā (vai finansējuma izlietojuma gadījumā citu māju lielas aktivitātes dēļ visā Latvijā – pat agrāk) var arī vairs nebūt.