foto: LETA
Par elektrības rēķiniem pārsteigtajiem "Sadales tīkls" skaidro: to mainīt nebūs tik vienkārši
"Sadales tīkls": Lai mainītu elektrotīkla pieslēguma procesu, būtu jāveic izmaiņas SPRK noteikumos.
2018. gada 14. februāris, 22:39

Par elektrības rēķiniem pārsteigtajiem "Sadales tīkls" skaidro: to mainīt nebūs tik vienkārši

Jauns.lv/LETA

Jebkuras ieinteresētās puses priekšlikumi par izmaiņām elektrotīkla pieslēguma procesā attiecīgi nozīmētu grozījumus sistēmas pieslēguma noteikumos, līdz ar to šādas izmaiņas ir objektīvi jāizvērtē, uzskata AS "Sadales tīkls".

"Sadales tīkls" norāda, ka elektrotīkla pieslēguma process ir vienāds visiem elektroenerģijas lietotājiem un jebkuras ieinteresētās puses priekšlikumi veikt izmaiņas elektrotīkla pieslēguma procesā attiecīgi nozīmē izmaiņu veikšanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) "Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem". Šādas izmaiņas būtu objektīvi jāizvērtē.

Jau līdz šim saskaņā ar minētajiem noteikumiem "Sadales tīkls" nodrošināja iespēju klientiem nepieciešamības gadījumā pārtraukt pieslēgumam elektroenerģijas piegādi līdz sešiem mēnešiem un šajā laikā nemaksāt fiksēto maksu par pieslēguma nodrošināšanu.

Šāda iespēja ir visiem elektroenerģijas lietotājiem neatkarīgi no nozares vai darbības specifikas. Ja elektroenerģijas piegādes pārtraukums pieslēgumam nepieciešams ilgāk par sešiem mēnešiem, klientam saskaņā ar noteikumiem jāsedz ar pieslēguma atjaunošanu vai ierīkošanu saistītās izmaksas. "Sadales tīkls" elektrotīkla pieslēguma jaudas samazināšanu vai palielināšanu vai elektroenerģijas piegādes pārtraukšanu veic pēc klienta pieprasījuma.

Ņemot vērā klientu vajadzības, "Sadales tīkls" jau pērn vērsās SPRK ar lūgumu sagatavot grozījumus iepriekšminētajos noteikumos, proti, nodrošināt iespēju klientiem atjaunot elektroenerģijas piegādi objektiem, tikai sedzot pieslēguma atjaunošanas vai ierīkošanas faktiskās izmaksas gadījumos, ja saglabājies pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamais elektrotīkls un pieslēguma vietā ir pieejama nepieciešamā jauda, kā arī ja elektroenerģijas piegādes vai lietošanas pārtraukums šim pieslēgumam nav bijis ilgāks par deviņiem mēnešiem.

Iepriekšminētajā normatīvajā aktā ir minēti vienoti elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas vai esošā pieslēguma jaudas palielināšanas noteikumi visiem sistēmas lietotājiem un "Sadales tīklam" nav tiesību rīkoties pretēji normatīvo aktu regulējuma prasībām, diferencējot klientus pēc to sociālā un ekonomiskā stāvokļa, objekta veida vai elektroenerģijas patēriņa sezonalitātes, norāda uzņēmumā.

"Sadales tīkls" atgādina, ka klienti joprojām var pārskatīt un nepieciešamības gadījumā samazināt savos objektos esošo elektrotīkla pieslēguma jaudu un vienlaikus arī izmaksas, bet tam ir nepieciešama klienta rīcība. Klientiem jāpārskata izmantotās elektroiekārtas, tehnoloģiskie procesi un jāatsakās no tās elektrotīkla pieslēguma jaudas, kas faktiski nav nepieciešama. Jaudas samazināšana ir bezmaksas pakalpojums.

Tāpat pieslēguma jaudu klienti var samazināt arī pakāpeniski, pārliecinoties par faktiski nepieciešamās jaudas apjomu. Klientiem ir iespēja apvienot savā īpašumā esošos mazas jaudas elektrotīkla pieslēgumus un elektroenerģijas skaitītājus, kā arī elektrotīkla pieslēgumu sadalīt.

Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām obligātā iepirkumu komponentes (OIK) finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

"Zemnieku saeimā" norādīja, ka Ekonomikas ministrijas piedāvātais risinājums - atteikšanās no liekajām jaudām - bija iespējams tikai pagājušajā gadā. Sākot ar šo gadu, jaudu objektā, kurā ir viens elektroenerģijas pieslēgums, nav iespējams daļēji samazināt un pēc nepieciešamības palielināt. Tāpat neesot izprotama jaunās izmaksu pozīcijas būtība un mērķis.

Par elektroenerģijas rēķinu kāpumu lauksaimniekiem pārsteigumu paudis arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Par šo jautājumu Kučinskis ir runājis ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V), kurš ir uzdevis ekspertiem šonedēļ izvērtēt situāciju un savākt visus datus. Ašeradens jau piektdien sasaucis sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu.