Darba devēji Latvijā negrib ņemt darbā cilvēkus, kas vecāki par 50 gadiem
Tikai 2,5% Latvijas darba devēju priekšroku dotu darbiniekam virs 50 gadiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 27. aprīlis, 15:53

Darba devēji Latvijā negrib ņemt darbā cilvēkus, kas vecāki par 50 gadiem

Jauns.lv

Tikai 2,5% Latvijas darba devēju priekšroku dotu darbiniekam vecumā virs 50 gadiem, norādījusi Labklājības ministrija (LM), atsaucoties uz darba devēju aptaujas rezultātiem.

Darba devēji skaidrojuši, ka labāk pieņemtu gados jaunus darbiniekus, jo darbs ir intensīvs, bet vecākiem cilvēkiem neesot elastīga domāšana, ir grūtības pieņemt lēmumus un pārmaiņas, apgūt jaunas lietas, kā arī sliktāks veselības stāvokli.

60% Latvijā uzskata, ka senioru ilgāka palikšana darba tirgū samazina darba vietas jauniem cilvēkiem. Savukārt Eiropā šis rādītājs ir vidēji 56%, liecina "Eirobarometra" dati.

Jau ziņots, ka LM izstrādājusi aktīvās novecošanās stratēģiju, jo pašreizējās demogrāfiskās tendences liecina par sabiedrības novecošanos un iedzīvotāju skaita samazināšanos. Dažādi pasākumi būs vērsti uz to, lai cilvēki ilgāk paliktu darba tirgū, pilnveidotu zināšanas un dzīvotu veselīgi.

Informatīvo ziņojumu ministrija virzīs izskatīšanai valdībā.

Pašlaik Latvijā 40% no pastāvīgajiem iedzīvotājiem bija vecumā 50+, veidojot gandrīz trešdaļu no darbspējīgā vecuma iedzīvotājiem.

BNS/Foto: Shutterstock