Neatbalsta priekšlikumu darba sludinājumos obligāti norādīt algu
Saeimas komisija neatbalstīja priekšlikumu darba sludinājumā norādīt algu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 3. maijs, 11:52

Neatbalsta priekšlikumu darba sludinājumos obligāti norādīt algu

Jauns.lv

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, otrdien skatot grozījumus Darba likumā, neatbalstīja priekšlikumu darba sludinājumā norādīt algu.

NA deputāts Rihards Kols bija iesniedzis priekšlikumu, ka darba sludinājumā norāda paredzētā attiecīgā amata mēneša vai kopējā gada bruto darba algas apmēru vai bruto stundas tarifa likmi.

Kategoriski pret to iestājās darba devēji.

Latvijas Darba devēju konfederācijas darba tiesību eksperts Andris Alksnis sacīja, ka konfederācija ir "kategoriski pret", jo bieži alga esot komercnoslēpums, turklāt algas apmērs ir vienošanās starp darba devēju un darba ņēmēju. Viņš arī norādīja, ka valsts un pašvaldību institūcijas mēdz norādīt algas grupu, nevis konkrētu summu.

"Šī ir tā reize, kad valsts, Kola kunga personā, vēlas pārāk regulēt privāto sektoru," viņš komentēja.

Pret šādu priekšlikumu bija arī Latvijas brīvo arodbiedrību savienība.

Saeimas komisija priekšlikumu noraidīja.

BNS jau ziņoja, ka otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien atbalstīja Darba likuma grozījumus galīgajam lasījumam, kas skar darbinieka nosūtīšanu uz citu valsti, un ir saistīta ar EK direktīvas pārņemšanu.

Nosūtītais darbinieks ir darbinieks, kas noteiktu laiku veic darbu citā valstī. Likumprojekts neattiecas uz tirdzniecības flotes uzņēmumu kuģu apkalpēm.

Komisijā plašākas diskusijas bija par koplīgumiem, kam būs pakļauti citu valstu strādājošie Latvijā.

Projekts nosaka - ja darba devējs nosūta darbinieku veikt darbu Latvijā, tad neatkarīgi no darba līgumam un darba tiesiskajām attiecībām piemērojamā likuma šim nosūtītajam darbiniekam nodrošināmi darba apstākļi un nodarbinātības noteikumi, kas paredzēti Latvijas normatīvajos aktos, kā arī darba koplīgumos.

Tāpat projekts nosaka, ka darba devējam, kas nosūta darbinieku veikt darbu citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, nosūtītajam darbiniekam minimālās darba algas likmes jēdziens nosakāms atbilstoši tās valsts tiesību aktiem vai darba koplīgumiem, kas atzīti par vispārsaistošiem, uz kuru darbinieks ir nosūtīts veikt darbu.

Likumprojektu skatīs steidzamības kārtā - divos lasījumos.


BNS/Foto: Shutterstock