foto: AFP
Tagad tas aktuāli daudziem. Vai drīkst dzīvot ārzemēs ar Latvijas telefona pieslēgumu?
Bizness un ekonomika
2017. gada 29. augusts, 06:11

Tagad tas aktuāli daudziem. Vai drīkst dzīvot ārzemēs ar Latvijas telefona pieslēgumu?

"Likums un Taisnība"

Tagad, kad mobilo sakaru operatori ir atcēluši viesabonēšanas maksu, un ir vienots tarifs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskas zonas (EEZ) valstīs, vai ir iespējams, pastāvīgi dzīvojot vienā Eiropas valstī, izmantot citas valsts mobilo sakaru operatora pakalpojumus, jo tie ir izdevīgāki? Šis jautājums kļuvis aktuāls daudziem. 

Kā žurnālam "Likums un Taisnība" paskaidroja Tele2 komercdirektors Raivo Rosts Eiropas Savienības viesabonēšanas regula nosaka, ka turpmāk mobilajiem operatoriem visā Eiropā ir jānodrošina iespēja lietot mobilos pakalpojumus par tādiem pašiem tarifiem kā mājās, Latvijā. 

"Tas nozīmē, ka "Tele2", ievērojot regulas prasības, sniedz jaunas mobilo sakaru iespējas Eiropā tieši ceļotājiem, kuri palaikam izbrauc no Latvijas. Tā nav domāta pastāvīgai mobilo sakaru izmantošanai ārzemēs, un to nosaka ES viesabonēšanas godīgas izmantošanas politika. Ja patstāvīgi dzīvojat un strādājat citā Eiropas valstī, jums jāizvēlas mobilo pakalpojumu sniedzējs attiecīgajā valstī," saka Rosts. 

Tikmēr "Bites" mārketinga direktore saka: "Tarifu plāni, kuros ietverti viesabonēšanas pakalpojumi, ir attiecināmi uz periodisku uzturēšanos kādā no ES vai EEZ valstīm, kas nav pastāvīgā mītnes valsts. Piemēram, "Bites" tarifu plāni viesabonēšanā par tādām cenām kā mājās ir spēkā tik ilgi, kamēr mobilo sakaru lietotājs savā mītnes valstī pavada vairāk nekā 50% laika salīdzinājumā ar atrašanās laiku viesabonēšanā, kā arī lieto mītnes valstī mobilo sakaru pakalpojumus vairāk nekā viesabonēšanā."

"Ja klienta uzturēšanas ilgums ārpus mītnes valsts, kā arī mobilo sakaru pakalpojumu patēriņš pēdējo četru mēnešu periodā ir lielāks par 50% salīdzinājumā ar mobilo pakalpojumu patēriņu un atrašanos mītnes valstī, mobilo sakaru operators ir tiesīgs piemērot viņam par pakalpojumiem papildmaksu tik ilgi, kamēr klients nesabalansēs savu mobilo sakaru lietojumu atbilstoši iepriekš minētajai proporcijai. Tādējādi vēlos uzsvērt: ja, piemēram, tiek pieņemts lēmums pārcelties uz dzīvi Eiropā, ir jāizmanto kāda konkrētās valsts vietējā mobilā operatora piedāvātās mobilo sakaru iespējas," norāda Šmite. 

Analoģiski noteikumi attiecas ne tikai uz Latvijas mobilo operatoru tarifu plāniem, bet gan visā Eiropas Savienībā. Tātad, ja četrus mēnešus pēc kārtas jūs vairāk izmantojat mobilos sakarus ārpus savas mītnes valsts, jums jāpārreģistrējas uz savas dzīvesvietas mobilo sakaru operatoru. Protams, jūs varat turpināt izmantot arī citas valsts operatora pakalpojumus, bet tad jārēķinās, ka būs jāmaksā vairāk, atkarībā no katra mobilo sakaru operatora cenrāža.