foto: BNS Foto
Lietuvietis Bauskā sarūpē alu visai vasarai
Bauskas veikalā viņi alkoholam ieraudzījuši tādas akcijas cenas, no kurām lietuvieši jau atraduši.
Bizness un ekonomika
2017. gada 30. jūlijs, 06:20

Lietuvietis Bauskā sarūpē alu visai vasarai

Kas Jauns Avīze

Pēc tam, kad Lietuvā pacēla akcīzes nodokli alkoholam un ieviesa stingrākus tirdziniecības ierobežojumus, lietuvieši līdzīgi igauņiem attīstījuši alkotūrismu uz Latviju. Bauskas veikals "Vynoteka" pat organizējis speciālus autobusa reisus, raksta "Kas Jauns Avīze".

"Vynoteka" atvērusi jaunu veikalu Bauskā, tikai pārdesmit kilometru no Lietuvas robežas. Bijuši pat bezmaksas mikroautobusa reisi no 47 kilometrus attālajiem Biržiem, kurus uzskata par Lietuvas alus galvaspilsētu. Tiesa gan, īpaši daudz gribētāju nav bijis, vien pāris reizes pa diviem cilvēkiem.

Pie viena ekskursija

“Lietuvieši brauca pie mums arī kā ekskursijā – izstaigāja pilskalnu, teicās, ka vispār pirmo reizi bijuši Bauskā,” stāsta "Vynoteka" veikala vadītāja.

Lietuvieši īpaši uz Bausku pēc stiprās dziras nebraucot, vienīgi tad, ja ir pa ceļam. Turklāt alkohola tirdzniecības vietas atvērtas jau turpat aiz robežstaba, piemēram, bijušajā Grenctāles robežkontroles punktā.

Savā pieredzē par braucienu uz Bausku "Vynoteka" busiņā portālā delfi.lt dalījies lietuvietis, kurš sevi nodēvējis par Pilieti (lietuviski – Pilsonis).

Viņš vasaras brīvdienās ar ģimeni atbraucis ciemos pie sievasmātes uz Biržiem. “Tikko atbraucu, sievasmāte man iedeva alus reklāmas bukletu, jo zina, ka man patīk nobaudīt jaunas šķirnes. Vietējo alu esmu dzēris, tāpēc mani ieinteresēja bez maksas aizbraukt uz Bausku, lai tur nogaršotu Latvijas alu,” stāsta Pilietis.

Sievasmāte nespēj noticēt

Sievasmāte teikusi, ka neviens nebraucot uz Bausku, jo neuzticas: “Nu kas, bērniņ, tevi bez maksas mūsu laikā kaut kur vedīs? Aizvedīs un atstās, un vēl par kaut kādu noteiktu summu liks iepirkties.”

Lietuvieši alkotūrismu var apvienot ar kulturālu ekskursiju, piemēram, apskatīt Bauskas pili.

Mikroautobuss no Biržiem otrdienās un ceturtdienās braucis trīs reizes, sestdienās – divas reizes dienā. Lietuvietis nolēmis braukt sestdien, desmitos no rīta ieradies, bet busiņš nekur tā arī nedevās, jo bijis vienīgais braucējs. Šoferis teica, ka brauks tikai tad, ja būs vismaz divi pasažieri, un piebilda, lai nāk divos pēcpusdienā, tad aizvedīšot arī vienu pašu.

Norunātajā laikā Pilietis atgriezās un jau kopā ar sievu un bērnu: “Autobusā jau sēdēja divi pusmūža vīri, viens no viņiem bija nedzērājs – brauca pēc alkohola savam tēvam.”

Lietuviešu alus lētāks nekā Lietuvā

Bauskas veikalā viņi ieraudzījuši tādas akcijas cenas, no kurām lietuvieši jau atraduši. Piemēram, litrs laba viskija maksāja 11,99 eiro, bet Lietuvā par tādu summu pat puslitru nenopirksi.
Pats pārsteidzošākais atklājums bija Lietuvā brūvētā alus "Grunberger Premium" skārdene par 39 centiem. Ja ņem vērā, ka Lietuvā skārdeni var nodot par desmit centiem, tā izmaksā tikai 29 centus.

“Lietuviešu alus Latvijā ir lētāks nekā pašā Lietuvā!” izsaucas Pilietis, kurš nopircis dažādu latviešu alu gan pudelēs, gan skārdenēs par 50–80 centiem. Vēl iegādājies konjaku un viskiju, bet vīna un šampanieša cenas ir tādas pašas kā Lietuvā. Līdzbraucēji sapirkušies alu plastmasas divlitrenēs, kādu pašu mājās vairs nav.

Lai iepirktos, pietika ar pusstundu, un vēl atlika stunda, lai mazliet apskatītu pilsētu. Atpakaļceļā šoferis atzina, ka šī grupa bijusi viskuplākā. “Mans brauciens tik tiešām attaisnojās. Ar alu nodrošinājos visai atlikušajai vasarai, bija iespēja nogaršot dažādas šķirnes,” piebilst Pilietis.