foto: Juris Rozenbergs
Vai ir vērts maksāt? Testējam modernākos video straumēšanas pakalpojumus
Vai maksāt par Latvijā pieejamās viedtelevīzijas saturu šobrīd ir vērts?
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 21. jūnijs, 05:30

Vai ir vērts maksāt? Testējam modernākos video straumēšanas pakalpojumus

Edvīns Rakickis

Kasjauns.lv

Pagājušajā nedēļā “Lattelecom” prezentēja savu jauno risinājumu ērtākai lietotnes “Shortcut” pārvaldībai TV ekrānos – “Shortcut Box”. Vispirms jāsaka, ka jaunā ierīce izskatās mats matā līdzīga “LMT” piedāvātajai viedtelevīzijas ierīcei, turklāt līdzīgus pakalpojumus, tikai aplikācijas veidā, piedāvā arī TV operators “Viasat”. Lai noskaidrotu, kurš no tiem garantē labāko izklaidi par izdevīgāko cenu, Kasjauns.lv apņēmās iztestēt visus trīs piedāvājumus.

Tiem, kuri nav paguvuši iedziļināties šīs TV “revolūcijas” būtībā, piedāvājam īsu skaidrojumu: šādas video straumēšanas pamatdoma ir sniegt skatītājiem vairāk kvalitatīva, daudzpusīga satura, vienlaikus dodot papildus kontroli pār to.

Atšķirībā no parastās televīzijas, šajos trīs piedāvājumos, līdzās ierastajiem TV kanāliem atradīsiet papildus saturu, tostarp filmas, seriālus, sporta pārraides, smieklīgus “Youtube” video un citas skatāmas lietas.

Šādu atpūtu pie ekrāniem iespējams plānot, sastādot savus filmu un TV kanālu sarakstus un atskaņojot piedāvāto saturu jums tīkamā laikā.

Īsāk sakot – arī vietējās kompānijas nu piedāvā “Netflix”, “Apple TV” un “Amazon Prime Video” straumēšanas pakalpojumiem līdzīgas iespējas.

“Viaplay” aplikācija

Sāksim ar pašu vienkāršāko. Kompānijas “Viasat” piedāvātais straumēšanas pakalpojums “Viaplay” no abiem pārējiem galvenokārt atšķiras ar saturu un tehnoloģijas niansēm.

"Viaplay" ir aplikācija. Līdz ar to komplektā neietilpst fiziskas ierīces vai uztvērēji – vajadzīgs vien stabils un gana jaudīgs interneta pieslēgums.

“Viaplay” bez šaubām ir gana mobils un šīs vietnes saturam ir salīdzinoši viegli piekļūt. Seriālus un filmas iespējams skatīties gan TV, gan planšetu un viedtālruņu ekrānos.

Jāatzīst arī, ka īpašu gandarījumu sagādāja tas, ka pēc klikšķa uz “PLAY” interneta pārlūkā neizlēca logi ar reklāmām par dzimumorgānu palielināšanu, efektīviem veidiem kā cīnīties ar plikpaurību vai pamācībām kā pelnīt tūkstošus, sēžot dīvānā.

Tādas, lūk, priekšrocības, ja par patērēto saturu izvēlies maksāt, nevis zodz to no nelegālām tīmekļa vietnēm.

Ja runājam par attēla kvalitāti, tad sūdzību nav. Vismaz datora ekrānā izskatās, ka video ir HD kvalitātē, taču īsta apstiprinājuma tam nav – videoatskaņotāja rīku joslā ir piedāvājums mainīt kvalitāti diapazonā no “MIN” līdz “MAX”, lai ko tas arī nozīmētu.

Satura vērtējums, protams, vienmēr būs subjektīvs. Šo pakalpojumu gadījumā tas ir īpaši jāuzsver, jo visiem trim straumēšanas pakalpojumiem ir diezgan dažādi filmu, seriālu un citu pārraižu krājumi.

Tiesa gan jāatzīst, ka “Viaplay” gadījumā ir jūtama mazuma piegarša. Piedāvājums ir kvalitatīvs – ir jaunākie seriāli un populārākās filmas, ir bērnu raidījumi un multfilmas, kā arī dokumentālās pārraides un sports, taču tā visa ir salīdzinoši maz.

Skrullējot ar peli cauri kopējam saturam, pirmajā acu uzmetienā tas varētu šķist gana apjomīgs, taču meklējot filmas pa žanriem, piemēram, “dokumentālās”, “šausmenes”, kļūst skaidrs, ka pagaidām, vismaz dažos žanros ir diezgan trūcīgi.

Runājot par straumēšanas pakalpojumiem, jāpiebilst, ka skatītājam, kurš, regulāri seko līdzi vairāk nekā 10 dažādiem seriāliem, visticamāk, neizdosies tos visus atrast vienuviet. Līdz ar to jārēķinās, ka pilnvērtīgai kārotā satura baudīšanai būs nepieciešams abonēt vairākus, gan vietējo, gan ārzemju kompāniju piedāvātos pakalpojumus.

“Viaplay” satura pārlūkošana un ieslēgšana notiek vai nu datora interneta pārlūka, vai planšetes, viedtālruņa vidē (izmantojot bezmaksas lejupielādējamu aplikāciju).

foto: Ekrānuzņēmums
Aplikācijas "Viaplay" interfeiss viedtālrunī "iPhone 5s".

Lietojot speciāli piemēroto “Viaplay” aplikāciju, saturu no telefona uz televizora ekrāna var “pārsviest” ar vienu klikšķi.

Taču, darbojoties ar datoru, nerodas sajūta, ka esat pārnācis mājās un biroja klaviatūru/peli tā pa īstam nomainījis pret dīvānu un TV pulti, kas dažam labam varētu būt svarīgi.

Šī straumēšanas pakalpojuma cena pēc 30 dienu bezmaksas perioda – 6,99 eiro mēnesī.

“Shortcut Box” komplekts

Kā jau tika minēts ievadā, "Shortcut Box" ir viens no tehnoloģiskajiem risinājumiem "Lattelecom" video straumēšanas vietnes "Shortcut" lietošanai.

Tā galvenais mērķis - padarīt saturu viegli pārskatāmu un pieejamu tieši lielajos televizoru ekrānos.

Jāpiemin, ka cita starpā "Shortcut" TV saturam var piekļūt arī no interneta pārlūka, gluži tāpat kā "Viasat" izveidotajam "Viaplay".

Pieejamas arī identiskas iespējas viegli pārnest atskaņojamo saturu uz viedtelefonu vai planšetu ekrāniem.

Papildus tam, ielogojoties no viena profila, seriālu vai filmu, kuru esat iesācis skatīties vienā ierīcē (piemēram, datorā vai planšetē), no tās pašas vietas variet turpināt skatīties jebkurā citā no atbalstītajām ierīcēm.

Līdz ar to šķiet godīgi pieminēt, ka arī "Shortcut" saturam var tikpat viegli piekļūt bez fizisku ierīču uzstādīšanas, turklāt, arī interneta pārlūkā, viedtelefonā un planšetē "Shortcut" šķiet ērtāks lietošanai.

Iespējams, pāragri spriests, taču šķiet, ka "Viaplay" izstājas no sacīkstes...

foto: Juris Rozenbergs
"Shortcut Box" televīzijas komplekta iepakojuma saturs.

Taču turpinājumā šis tas svarīgs par “Shortcut Box”.

Iegādājoties šo komplektu, saņemsiet kasti, kurā akurāti iepakota nelielam podiņam līdzīgā “Shortcut Box” ierīce un daži nepieciešamie vadi.

Šī pamatā ir “Android” ierīce, kuras piedāvāto saturu TV ekrānā var iedabūt ar interneta un HDMI vada palīdzību. Pēc skata glīto, nelielo podiņu novietojam uz galda un pieslēdzam pie televizora ar HDMI. Tad iespraužam “Shortcut Box” podiņā interneta kabeli, un visbeidzot – pieslēdzam ierīci pie elektrības ar līdzi iedoto adapteri.

Ja nepieciešams, podiņš var izlīdzēties arī ar mājas WIFI signālu. Ierīce darbosies jebkurā interneta tīklā.

Lai ieslēgtu “Shortcut Box”, atliek vien viegli uzspiest uz poda vāciņa. Pēc īsas autorizācijas “Lattelecom” ierīce ir gatava lietošanai.

No idejas pamēģināt 30 dienu bezmaksas abonementu, līdz seriāla “Twin Peaks” jaunās sērijas ieslēgšanai pagāja vien aptuveni piecas minūtes, kuru laikā izdevās uzstellēt podiņu, autorizēties un uzspiest “PLAY”.

foto: Juris Rozenbergs

Aplūkojot “Shortcut Box” interfeisu, kļūst skaidrs, ka ir piedomāts pie tā, lai, apsēžoties pretim TV ekrānam, jūs tik tiešām sajustos kā mājās.

Vizuālais filmu sadaļu un kategoriju izkārtojums ir acij tīkams, un sērfot cauri saturam ar nelielā izmēra pulti ir pietiekami ērti.

Cilvēkus, kuri jau pirms laba laika ir pārgājuši uz filmu un seriālu vērošanu datorā, varētu pārsteigt tas, cik funkcionāls un intuitīvs ir “Shortcut Box”.

foto: Juris Rozenbergs
"Shortcut Box" interfeiss TV ekrānā.

TV kanāli, filmas, seriāli, multfilmas un cits saturs ir sagrupēts viegli saprotamās sadaļās un kategorijās (asa sižeta filmas, dokumentālās filmas, komēdijas utt.). “Shortcut Box” piedāvā arī personalizēšanas iespējas, piemēram, jums interesējošo filmu, seriālu un pārraižu sarakstu veidošanu.

Papildus tam padomāts arī par atsevišķām mazām, bet nozīmīgām detaļām, piemēram, blakus anotācijām un aprakstiem, pieejams arī populārās vietnes “IMDB” vērtējums attiecīgajai filmai vai seriālam, kas, kā zināms, spēlē lielu lomu skatītāju izvēles noteikšanā.

Līdzīgi kā ar “Viaplay”, “Shortcut Box” saturu būtu grūti izvērtēt objektīvi, taču jāpiemin, ka “Shortcut Box” krājumi ir ievērojami ielāki un daudzpusīgāki. “Shortcut Box” piedāvājumā ietilpst vairāk nekā 50 TV kanāli, tostarp arī vairāki ekskluzīvi sporta kanāli (NBA TV un Best4Sport). Filmu sarakstu ievērojami bagātina arī “Premiere” filmas, tikko no kinoteātriem. Šis saturs gan ir pieejams tikai par papildus samaksu.

Kopumā jāteic, ka grūti spriest par “Shortcut Box” plusiem un mīnusiem, nesalīdzinot to ar priekšgājēju – “LMT mājas viedtelevīziju”. “Lattelecom” piedāvājumam ir saturs, un tam ir cena – “Shortcut Box” un “Shortcut Films + TV” komplekta mēneša cena ir 14,99 eiro, “Shortcut Box” un “Shortcut TV” izmaksās 11,00 eiro. Tikpat maksāsiet arī par “Shortcut Box” un “Shortcut Films” satura komplektu.

“LMT mājas viedtelevīzijas” komplekts

“Lattelecom” izveidotā viedtelevīzijas risinājuma plusi un mīnusi parādās vien pēc līdzīgā “LMT” piedāvājuma testēšanas.

Komponentu un uzstādīšanas ziņā “LMT mājas viedtelevīzijas” komplekts ir teju vai identisks “Lattelecom” piedāvātajam.

foto: Juris Rozenbergs
"LMT mājas viedtelevīzijas" komplekta iepakojumā atrodamais saturs.

Taču ir viena visai būtiska nianse – lai baudītu “LMT” piedāvāto saturu, jums jābūt, vai jākļūst lojālam šim mobilajam operatoram, proti, “LMT mājas viedtelevīziju” var pieslēgt tikai un vienīgi caur “LMT internets mājai” interneta komplektu.

Tamdēļ šim viedtelevīzijas risinājumam kopā ar podiņu līdzi nāk arī “LMT” rūteris.

foto: Juris Rozenbergs

Kā “LMT mājas viedtelevīzijas” plusu varētu minēt šķietami glītāku, patīkamāku un ērtāku satura pārlūku/interfeisu, taču šis gan ir pilnībā subjektīvs vērtējums.

foto: Juris Rozenbergs
"LMT mājas viedtelevīzijas" interfeiss TV ekrānā.

Jāpiemin, ka “LMT” ierīcē izmantotā “Android” operētājsistēma ir vecāka nekā “Shortcut Box”. Taču, ja runājam par vispārēju funkcionalitāti un tehnoloģiju, tad “LMT” piedāvātais komplekts, kura pamatā ir “AndroidTV 6.0”, no vidēja lietotāja skatpunkta noteikti būtiski neatšķirsies un neatpaliks no salīdzinoši jaunākā “Lattelecom” piedāvātā “Shortcut Box” (AndroidTV 7.0).

Taču padziļināti salīdzinot “LMT” un “Lattelecom” piedāvātās ierīces, acīs iekrīt visai būtiskas atšķirības.

Ar pulti sērfojot cauri “LMT mājas viedtelevīzijas” komplekta saturam, jāsecina, ka piedāvātās filmas, seriāli, pārraides u.c. skatāmas lietas, kvalitātes/daudzveidīguma ziņā neatpaliek, taču apjoma ziņā “LMT” komplekts manāmi iepaliek.

Ņemot vērā visas tehnoloģiskās un satura nianses, ir grūti ignorēt arī cenu atšķirības.

Kā redzams, “Shortcut Box” dārgākā komplekta (Shortcut Films +TV) cena ir 14,99 eiro mēnesī. Kā jau minēts, šo komplektu iespējams lietot ar jebkāda veida internetu. “LMT mājas viedtelevīzija” savukārt izmaksā 9,99 eiro mēnesī un tās saturs pieejams vien caur “LMT internets mājai” interneta pieslēgumu, kura mēneša cena ir 21,34 eiro.

“LMT mājas viedtelevīzijas” bezmaksas izmēģinājuma periods, atšķirībā no “Viaplay” un “Shortcut Box” ir vien 14 dienas.

Verdikts

Izmēģinot šos modernizētās televīzijas risinājumus, galvenais secinājums ir šāds: mūsdienu lietotājam pieejamās multimediju izklaides iespējas birst kā no pārpilnības raga.

Nākamais secinājums – tā visa rezultātā esam patiesi izlutināti.

Remdenā vienaldzībā pakojot ārā no “LMT” un “Lattelecom” saņemtās mantas (liels paldies kompānijām par pretimnākšanu!), atmiņā nāk neviltotais bērnības prieks un gaviles dienā, kad tētis uz māju bija atvedis nupat nopirkto satelīttelevīzijas komplektu.

Ap 30 kanālu, kuros oriģinālvalodā var skatīties salīdzinoši jaunus ASV grāvējus un labākās multenes – tolaik tas šķita vienkārši kosmoss, nemaz nerunājot par iespējām izvēlēties, kad un kādā secībā baudīt piedāvāto saturu.

Kā minēts, moderno televīzijas risinājumu šobrīd ir bezgala daudz, taču, ja runājam par trīs iepriekš aprakstītajiem piedāvājumiem, tad optimālākais šķiet “Lattelecom” salīdzinoši nesen klajā laistais “Shortcut Box” komplekts.

“Shortcut Box”, salīdzinot ar ļoti līdzīgo “LMT mājas viedtelevīzijas” komplektu, bāzējas uz jaunākas tehnoloģijas, kā arī piedāvā visvairāk satura un funkciju par visnotaļ pieņemamu cenu.

Lētākais no visiem trim gan ir “Viaplay” (6,99 eiro mēnesī), taču, kā jau iepriekš noskaidrots, satura ziņā šis piedāvājums pagaidām iepaliek, turklāt jāpiemin, ka izvēloties “Viasat” piedāvājumu, līdzi nesaņemat papildus ierīces – pulti un uztvērēju –, kā tas ir abu pārējo komplektu gadījumā.

“Shortcut Box” aktivizēšana un lietošana nepieprasa citu papildus pakalpojumu pirkšanu un šī sistēma ir salīdzinoši vieglāk uzstādāma.

Ja tieši šādi video straumēšanas pakalpojumi (nevis citas TV/kino satura baudīšanas alternatīvas) ir tas, ko vēlaties savās mājās, “Shortcut Box” risinājums arī uz šo brīdi ir gana labs, lai par to maksātu.

Jādomā, ka nākotnē gan satura, gan lietošanas ziņā, tas kļūs vēl simpātiskāks.