foto: Shutterstock
Tuvojas USB ligzdu ēras gals. Kas nāks to vietā?
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 27. maijs, 05:39

Tuvojas USB ligzdu ēras gals. Kas nāks to vietā?

Kasjauns.lv

Kopš 1996. gada ikdienā lietoto veco labo USB standarta ligzdu laiks ir gandrīz beidzies. Ikviens ir saskāries ar problēmu, ka šāds vads ierīcē nav iebāzts pareizi, taču šīs ciešanas drīz vien būs pagātne. Ko un kur spraudīsim nākotnē?

"Intel" ir paziņojis, ka tas noņems autortiesības savai "Thunderbolt 3" tehnoloģijai, kas dos visiem ražotājiem iespēju to izmantot. Kompānija sola, ka tas stāsies spēkā jau nākamgad.

"Thunderbolt 3" tehnoloģija izmanto USB-C tipa standartu, lai savienotu ierīces ar datoru un citām ierīcēm.

Lūk, ko tas nozīmē:

Ārējie cietie diski, klaviatūras, peles, printeri un jebkura papildierīce, kas līdz šim lietoja parasto USB-A standartu, drīz tiks ražota ar USB-C tipa vadu.

foto: Shutterstock
USB-C tipa vads.

USB-C tipa vads ir ievērojami mazāks, gandrīz tikpat mazs un tievs kā "Apple Lightning jack", ar ko uzlādē telefonus.

"Thunderbolt 3" tehnoloģija un USB-C standarts piedāvā vairākas priekšrocības, salīdzinājumā ar veco standartu. Tā nodrošina daudz ātrāku datu pārraidi starp datoriem un ārējiem cietajiem diskiem. Jaunākā USB 3.1 versija pārnes datus ar ātrumu 10 Gbps, bet "Thunderbolt 3" un USB-C  var pārraidīt datus 40 Gbps. Tātad tā ir 4 reizes ātrāka.

"Thunderbolt 3" un USB-C arī nozīmēs, ka varēsim savienot ierīces, kas parasti izmanto citus standartus, kā monitorus un HDMI vai "DisplayPort" kabeļus. Ar USB-C vadu ir iespējams arī uzlādēt datoru.

Tā kā USB-C var tikt izmantots tik daudzām ierīcēm, būtu iespējams izmantot vienu USB-C doku ar vairākiem USB-C portiem lai pievienotu visas ierīces, kamēr doks aizņemtu tikai vienu USB-C portu jūsu datorā.

Tas ir īpaši vilinoši klēpjdatoru lietotājiem, jo tas ļautu spraust vienu USB-C doku, tā vietā lai lietotu vairākus. Piemēram, lai atvienotu klēpjdatoru no galda datora, vajag izraut elektrības padeves vadu, monitora vadu un USB-A tipa doku. Ar USB-C tipa vadu būs iespējams visu atvienot vienuviet.

Bonusā, USB-C spraudni var pievienot jūsu datoram jebkurā virzienā, atšķirībā no USB-A, kuram bija tikai viena "pareizā" orientācija. Vairs nebūs jāraizējas, ka kaut kas kaut kur būs iesprausts nepareizi.

Pārejai no USB-A uz "Thunderbolt 3" un USB-C būs vajadzīgs laiks. Cilvēki kādu laiku turpinās lietot vecākus datorus, kuri nodrošina tikai USB-A tipa portus, arī tad, kad USB-C kļūs par jauno standartu. Un ja vecāka datora lietotājs vēlēsies nopirkt jaunāku ierīci ar USB-C kabeli, būtu jāiegādājas īpašs adapteris vai doks.

Turklāt, "Intel" nav ievietojis "Thunderbolt 3" atbalstu dažos nesenos procesoros, kas nozīmē, ka pat cilvēki ar salīdzinoši jauniem datoriem nebūs ieguvēji no "Thunderbolt 3" ātruma. "Intel" iestrādās "Thunderbolt 3" atbalstu savos nākotnes procesoros.

"Apple" lietotājiem ir priekšrocība, jo jaunākais MacBook Pro klēpjdators atbalsta tikai USB-C portus.

Pilnīgi noteikti, pārejas process uz jauno standartu būs nedaudz sāpīgs, taču tas būs tikai uz labu.