Tīrs un svaigs gaiss ne tikai ārā, bet arī telpās
Bizness un ekonomika
2017. gada 25. aprīlis, 07:00

Tīrs un svaigs gaiss ne tikai ārā, bet arī telpās

Jauns.lv

Regulāra telpu tīrīšana un vēdināšana ir priekšnosacījumi ne tikai tīrai mājai, bet arī svaigam gaisam tajā. Un tas nozīmē, ka visi iemītnieki jutīsies labi. Patiesībā svaigs gaiss ir būtisks ne tikai mājoklī, bet arī birojos un citās telpās, kur ikdienā strādā un apgrozās bariņš cilvēku.

Bez šaubām mēs telpu “pieelpojam”, un labākai gaisa apmaiņai un vēlamajam mikroklimatam telpā nepieciešama vēdināšana. Bet ne vienmēr ideja par logu atvēršanu ir tā labākā, īpaši ziemā, kad jau tāpat ir auksti. Un tieši šādos gadījumos gaisa kondicionēšanas sistēmu uzstādīšana ir piemērotākais risinājums.

Gaisa kondicionēšana, īsi sakot, ir gaisa apstrādes process, kas automātiski regulē un notur vēlamo gaisa temperatūru, mitrumu un gaisa tīrību telpā, neatkarīgi no tā, kādi laika apstākļi ir aiz loga. Mērķis ir nodrošināt piemērotu mitrumu telpās visu gadu, piegādāt pastāvīgu un pietiekamu daudzumu svaiga gaisa, un attīrīt to no kaitīgiem piemaisījumiem, piemēram, mikroorganismiem.

Tāpat gaisa kondicionieris spēj atdzesēt vai sasildīt telpas gaisu. Piemēram, vasarā var uzstādīt vesāku gaisu, bet ziemā atkal siltāku. Un tas viss cilvēkam ļauj justies komfortabli, kas nozīmē, ka darbus var paveikt produktīvāk.

Parasti mājas apstākļos pietiek ar nelielu gaisa kondicionieri, kas stāv vai nu uz galda vai uz garākas kājas kādā telpas stūrī. Gaisa kondicionieri uz kājas gan tad dēvē par gaisa ventilatoru, kas veic nedaudz citas funkcijas un pārsvarā noder vasarās – vēsuma radīšanai telpās, kurās ir pārāk karsti.

Nopietnākie gaisa kondicionieri ir iebūvējami un prasa vairāk enerģijas, naudas, darba un pūļu, lai tos uzstādītu. Tomēr ilgtermiņā tie noteikti atmaksājas un ir daudz praktiskāki.
Bieži vien cilvēku prātos figurē uzskats, ka gaisa kondicionieris, jo īpaši šāda tipa, patērē daudz elektroenerģijas. Protams, mājas apstākļos (privātmājā) šāds kondicionieris un tā elektroenerģijas patēriņš var šķist patiesi liels. Bet pārmaksāt jau negrib neviens – ne namsaimnieks, ne uzņēmējs.

Risinājums situācijā, kad šķiet, ka gaisa kondicionieris liek elektrības skaitītājam griezties straujāk un straujāk, ir pareiza apiešanās ar ierīci.

Nu jau pavisam drīz aktuāls būs jautājums par to, ko vajadzētu iesākt, ja telpā ir pārāk liels karstums. Tad nu gaisa kondicionieris būs lielisks palīglīdzeklis. Tomēr jāatceras, ka ja Tev tāds jau ir kādu laiku, tad, lai par elektrību nebūtu jāmaksā liels rēķins, pirms vasaras sezonas veic ierīces apkopi! Un tas arī samazinās maksu par elektrību.

Kāda veida apkope jāveic? Pavisam noteikti gaisa kondicionierim nepieciešams iztīrīt vai nomainīt esošā bloka filtru. Un jāatceras, ka sezonas laikā to vēlams darīt reizi mēnesī, jo īpaši, ja gaisa kondicionieris tiek darbināts intensīvi, piemēram, ikdienā birojā. Tikai tā tas spēs uzturēt pietiekamu gaisa plūsmu un nodrošinās tā optimālu darbību.

Tāpat jāveic arī kondicioniera ārējā bloka apkope. Te gan meistaru nevajag, pietiks arī ar čaklām rokām. Jānoslauka ierīce ar birsti un no korpusa jāiztīra sakrājušās pūkas un putekļi.
Ja instrukcijā atļauts, tad jāatslēdz iekārtai pienākošais spriegums un jāizskalo dzesētāja radiators (tehniski tiek saukts arī par kondensatoru) ar ūdens strūklu. Ir arī vēl citi apkopes soļi, kurus mājās vai birojā vari veikt pats, bez meistara palīdzības.
Tomēr, ja jāiegādājas jauns kondicionieris, un iepriekš šāda ierīce nav pirkta, ir jāzina, ko vispār meklēt, un jāsaprot mūsu pašu vēlmes.

Pastāv dalītā tipa gaisa kondicionieri, kas sastāv no ārējā un iekšējā bloka. Ir arī mazāki kondicionieri, kas piemēroti nelielām telpām un mājokļiem, jo rūpnieciskas nozīmes un biroju kondicionieri parasti ir daudz “raženāki” savos apmēros un izskatā.

Un tad vēl ir mobilie jeb pārvietojamie gaisa kondicionieri, kas piemēroti pavisam nelielām telpām, vai telpām, kur būvnormatīvu dēļ nav ļauts uzstādīt cita veida gaisa kondicionieri.

Ja vēlies uzzināt atšķirības un iegādāties gaisa kondicionieri savai mājai vai birojam, ienāc interneta veikalā 220.lv!

Tēmas