Veicinās plašāku ekonomisko sadarbību starp Latviju un Singapūru
Bizness un ekonomika
2017. gada 21. aprīlis, 14:26

Veicinās plašāku ekonomisko sadarbību starp Latviju un Singapūru

Finanšu ministrija

Ceturtdien, 20.aprīlī, Vašingtonā, ASV, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un Singapūras Finanšu un Tieslietu ministrijas Valsts galvenā ministre parakstīja Otro Protokolu, ar kuru groza Latvijas Republikas valdības un Singapūras Republikas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem. Tādējādi tiks veicināta plašāka abu valstu ekonomiskā sadarbība, gan abu pušu nodokļu administrāciju, gan investoru līmenī.

Ar Otro Protokolu grozītajā Konvencijā tiks paplašināti informācijas apmaiņas noteikumi, un ievērojami paplašināts pušu pienākums sniegt informāciju nodokļu uzlikšanas vajadzībām, jo īpaši attiecībā uz kredītiestāžu rīcībā esošo informāciju. Vienlaikus ar Otro Protokolu tiek noteiktas zemākas nodokļa likmes, pēc kādām nodoklis var tikt ieturēts ienākuma izcelsmes valstī no dividendēm, procentiem un autoratlīdzībām. Grozītās Konvencijas galvenie uzdevumi ir vienota nodokļu uzlikšana, nodokļu dubultās uzlikšanas novēršana, nodokļu nemaksāšanas novēršana, nodokļu uzlikšanas tiesību precīza sadalīšana starp līgumslēdzējām valstīm, diskriminācijas nodokļu uzlikšanas veidā novēršana un sadarbības starp abu valstu nodokļu administrācijām paplašināšana.

Ar protokolu grozītā konvencija veicinās komercdarbību Latvijā un Singapūrā, kā arī atvieglos Latvijas investoru darbību Singapūrā un otrādi, kā arī kopumā veicinās ārvalstu investīciju piesaisti un ievērojami paplašinās abu valstu nodokļu administrāciju iespējas saņemt informāciju nodokļu uzlikšanas vajadzībām attiecībā uz saviem rezidentiem. Rezultātā ieguvēji ir abu valstu rezidenti,  jo tiek nodrošināts labvēlīgāks nodokļu uzlikšanas režīms, kā arī pavērtas plašākas iespējas komercdarbības attīstībai.

Vašingtonas vizītes ietvaros finanšu ministrei plānota dalība arī Pasaules Bankas (PB) grupas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pavasara sanāksmē, kā arī citas nozīmīgas tikšanās ar citu valstu finanšu ministriem, investīciju bankām un piedalīšanās augsta līmeņa paneļdiskusijā. Tāpat ārpus oficiālajām SVF un PB sanāksmēm plānotas divpusējās tikšanās ar Kanādas finanšu ministru, Ukrainas finanšu ministru un Brazīlijas finanšu ministra vietnieku, lai pārrunātu aktuālus ekonomiskās sadarbības jautājumus un jautājumu saistībā ar nodokļu konvencijām par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.