foto: AFP/Scanpix/LETA
Ķīnā būvēs milzu pilsētu, divreiz lielāku par Ņujorku
Bizness un ekonomika
2017. gada 21. aprīlis, 05:14

Ķīnā būvēs milzu pilsētu, divreiz lielāku par Ņujorku

Kasjauns.lv

Viena no pasaules lielākajām megapolēm - Ņujorka aizņem iespaidīgu 790 kvadrātkilometru platību. Iztēlojieties 2 000 kvadrātkilometru megapilsētu, ko Ķīna iecerējusi uzbūvēt Zjonjaņas jaunajā provincē.

1. aprīlī Ķīnas valdība paziņoja par plānu uzcelt milzu pilsētu trīs provinču teritorijā. Tās mērķis ir attīstīt vietējās ekonomikas un nodrošināt iedzīvotājus ar tīrāku, mazāk pārblīvētu metropoli ārpus smoga nomāktās Pekinas.

Zjonjaņas Jaunā Teritorija atspoguļo Ķīnas misiju audzēt savu lielpilsētu kolekciju - masīvus urbānos apgabalus, kuru iedzīvotāju skaits pārsniegs 10 miljonus. Zjonjaņa iekļausies Jiņjinji reģionā, kur ietilpst arī Pekina un citas lielpilsētas.

Savās plaukstošajās megapolēs Ķīna ir uzbūvējusi vienus no garākajiem tiltiem pasaulē un investējusi miljardiem dolāru cita veida infrastruktūrā - lielceļos, skolās, slimnīcās un biroju rajonos.  

No biznesa perspektīvas Zjonjaņa jau pārspējusi visas cerības, ziņo "The New York Times". Drīz pēc paziņojuma, nekustamā īpašuma investori sāka izpirkt vietējos īpašumus, no kuriem daudzi šobrīd stāv tukši. To cenas iet uz augšu ar katru dienu.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Drīz pēc valdības paziņojuma, nekustamā īpašuma investori sāka izpirkt vietējos īpašumus, no kuriem daudzi šobrīd stāv tukši.

Ilgtermiņā Ķīna cer, ka jaunā ekonomiskā zona ļaus Pekinas apkārtnes iedzīvotājiem izbaudīt kosmopolītiskāku dzīvesveidu. Garu ceļu mērošanai paredzēto automašīnu vietā iedzīvotāji varētu vairāk iet kājām vai braukt ar velosipēdiem.

Tā ir laba ziņa Ķīnas nebaidzamajai piesārņojuma problēmai. Ķīnā daudzkārt nācies slēgt skolas un aizliegt braukšanu ar auto, lai samazinātu smoga izraisītos veselības riskus. 2017. gadā vien vairāk nekā 60 pilsētās ir izsludinātas veselības trauksmes.

Ķīnas ziemeļaustrumus klāj smogs

gallery icon
29

Zjonjaņas jaunā pilsēta vien nespēs atrisināt smoga problēmu, taču valdība paredz, ka reģions liks mainīt miljoniem motorizēto transportlīdzekļu uz daudz tīrākiem pārvietošanās veidiem.

Valdības pārstāvji arī pauž cerību, ka jaunā zona kompensēs Pekinas un citu tās apkārtnes pilsētu pārapdzīvotību. Par spīti Pekinas 15 tūkstošu kvadrātmetru platībai, jaunas tīras teritorijas radīšana ļaus uzelpot un atrisinās arī tādas problēmas kā dzīvojamās platības trūkumu un satiksmes sastrēgumus.

Ķīna vēl nav nolēmusi, cik ilgā laikā Zjonjaņas Jaunā Teritorija tiks uzcelta, taču tas jau ir nosaukts par valsts tūkstošgades projektu, nostiprinot tās ilgtermiņa apņemšanos kļūt par ekonomikas varenāko lielvalsti.