foto: LETA
TV3: Latvijas degvielas rezerves ved uz Putina maku
Latvijas degvielas rezerves jau glabā un vēlas turpināt glabāt firma, no kuras ienākumus guvis Putins, izpētījis raidījums "Nekā personīga".
Bizness un ekonomika
2017. gada 2. aprīlis, 20:46

TV3: Latvijas degvielas rezerves ved uz Putina maku

LETA

Latvijas degvielas rezerves jau pašlaik faktiski glabā un vēlas turpināt glabāt firma "Gunvor", no kuras ienākumus esot guvis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Vairāk nekā 10 gadus Latvija nodrošinās ar degvielas rezervēm, kuru glabāšanai konkursos tiek izvēlēti uzņēmumi. Šogad pretendentu vidū ir arī kompānija "Gunvor", kurai ir rezervuāri Nīderlandē, Roterdamas ostā, kurus tagad "Gunvor" piedāvā Latvijai.

"Gunvor" īpašnieks bija Krievijas prezidenta draugs Genādijs Timčenko, kuru ASV varasiestādes ir iekļāvušas sankciju sarakstā. ASV valsts kase sankcijas pret Timčenko pamatoja ar to, ka kompānijas "Gunvor" patiesā labuma guvējs bija Krievijas prezidents Putins. Kā nesen vēstīja "TV Dožģ", "Gunvor" akcionārs bijis arī Putina bērnības draugs Pjotrs Kolbins, kuru opozicionārs Aleksejs Navaļnijs dēvēja par "Putina maku".

Dienu pirms ASV sankciju ieviešanas Timčenko "Gunvor" akcijas pārdeva savam ilggadējam biznesa partnerim Torbjornam Tornkvistam, tomēr nav zināms, vai darījums ir bijis patiess, toties tādā veidā no sankcijām tika paglābta kompānija "Gunvor".

"Gunvor" Latvijai piedāvā glabāt 120 000 tonnu benzīna un dīzeļdegvielas par 3,4 eiro tonnā. Ir pretendenti, kuriem cena ir lētāka, taču tie piedāvā glabāt daudz mazākus apjomus. Pavisam nepieciešams uzglabāt 336 000 tonnas. "Gunvor" izredzes uzvarēt konkursā ir augstas, lēš raidījums.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks skaidrojis, ka nekādas īpašas drošības prasības šim konkursam nav. Lai arī "Gunvor" formāli vairs nav saistības ar Timčenko un Krievijas prezidentu Putinu, tomēr bažas, ka šāds komersants glabās Latvijas valsts naftas produktu rezerves, pauduši ASV vēstniecības pārstāvji, un ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) aizrādījumu izteikusi arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Ābltiņa (V).

Ašeradens teicies neko nezinām par šādu situāciju un solījis, ka konkurss tiks vērtēts atbildīgi. "Ja mēs kopumā skatāmies iepirkumu, tad tas tiek realizēts caur Eiropas Savienībā reģistrētām kompānijām. Līdz šim mēs tajā nekādas problēmas nesaskatījām. Protams, mēs redzam, ka ģeopolitiskā situācija ir tāda, ka mums liek nopietni izvērtēt, kas ir šie tirgus dalībnieki, pie kam mēs glabājam šīs te stratēģiskās rezerves, lai nerastos situācija, ka tās ir jālieto, bet mēs tās nevarēsim lietot. Tā ka mēs vērtēsim šo te situāciju un skatīsimies, kādā veidā mēs varam vai nu mainīt konkursa noteikumus vai pieņemt savus lēmumus, balstoties uz mūsu ģeopolitiskajām interesēm."

Latvija jau gadu savas degvielas rezerves faktiski glabā koncernā "Gunvor", jo Igaunijas uzņēmumam "Sanders Trading Inc", kas ir pērnā gada rezervju glabāšanas konkursa uzvarētājs, ir līgums ar "Gunvor" par Latvijas naftas rezervju glabāšanu.