foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Brazīlija uz ārvalstīm eksportējusi puvušus gaļas produktus
Bizness un ekonomika
2017. gada 24. marts, 13:35

Brazīlija uz ārvalstīm eksportējusi puvušus gaļas produktus

LETA

Brazīliju, kas ir viena no lielākajām gaļas eksportētājām pasaulē, satricinājis skandāls par krāpšanos ar gaļas derīguma termiņiem, kā rezultātā tirgū nonākuši sapuvuši produkti. Eiropas Savienība, Ķīna un Čīle pirmdien ierobežojušas gaļas produktu importu no Brazīlijas.

Brazīlija ir viena no lielākajām gaļas eksportētājām, un šis skandāls par kukuļošanu gaļas fasēšanas nozarē ir liels trieciens tās ekonomikai, kas cenšas atgūties no dziļākās recesijas pēdējo desmitgažu laikā.

ES, Ķīna un Čīle ierobežojušas importu, neskatoties uz Brazīlijas prezidenta Mišela Temera centieniem pārliecināt ārvalstu vēstniekus par Brazīlijas gaļas kvalitāti.

ES preses pārstāvis Briselē sacīja, ka Brazīlijas uzņēmumiem, kas iesaistīti kukuļošanā, uz laiku aizliegts piegādāt gaļu ES.
Par kuriem uzņēmumiem ir runa un cik ilgi aizliegums paliks spēkā, ES preses pārstāvis neatklāja.

Brazīlijas lauksaimniecības ministrs Blairo Madži paziņoja, ka Ķīnas ostās pārtraukta Brazīlijas gaļas izkraušana, piebilstot, ka Ķīnas varasiestādes lūgušas plašāku informāciju.

Līdzīgi rīkojusies arī Čīle, uz laiku apturot Brazīlijas gaļas produktu importu, atklāja Brazīlijas amatpersonas.

Brazīlijas policija piektdien izdeva 38 orderus aizdomās turamo aizturēšanai šajā kukuļošanas lietā, kurā minēti tādi lieli uzņēmumi kā JBS un BRF. Abi uzņēmumi nolieguši, ka būtu darījuši ko pretlikumīgu.

JBS pirmdien paziņoja, ka ir netaisnīgi saistīts ar šo skandālu, piebilstot, ka izmeklēšana koncentrējas uz Brazīlijas federālo gaļas produktu kvalitātes inspektoru darbību.

Brazīlijas valdība pagājušajā pirmdienā paziņoja, ka aizliedz eksportēt gaļu no 21 rūpnīcas, kas pakļauta izmeklēšanai.
Policija uzskata, ka inspektori piekukuļoti, lai ļautu pārdot gaļu, kuras derīguma termiņš ir beidzies. Policija atklājusi, ka vecās gaļas paskats un smaka notušēti, izmantojot ķimikālijas, ūdeni un manioka miltus.

Līdz šim slēgtas trīs gaļas fasēšanas rūpnīcas.

PVD: Brazīlijas izcelsmes gaļa un gaļas produkti Latvijā šogad un pērn nav importēti

Latvijā Brazīlijas izcelsmes gaļa un gaļas produkti pagājušajā gadā un arī šā gada pirmajos divos mēnešos nav importēti, sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe, komentējot Eiropas Savienības (ES) lēmumu uz laiku ierobežot gaļas produktu importu no Brazīlijas.

Vienlaikus viņa norādīja, ka visām Brazīlijas gaļas un gaļas produktu importa kravām uz ES robežas pirms importa aizlieguma 100% tika pārbaudīti dokumenti un veikta identitātes kontrole.

Turpretī fiziski Brazīlijas gaļas un gaļas produktu importa kontrole tika īstenota, balstoties uz risku izvērtējumu. "Tāpat kā jebkuras trešo valstu gaļas un gaļas produktu imports, arī Brazīlijas izcelsmes produktiem inspektors papildus izvērtē informāciju Ātrās brīdināšanas sistēmā pārtikas un barības jomā (RASFF), lai pārliecinātos vai konkrētam izcelsmes uzņēmumam kādā no ES dalībvalstīm nav bijušas problēmas," skaidroja Joffe. Raksturīgākās problēmas ir veterināro zāļu atliekvielas, piemēram, pretparazitāro zāļu "Ivermectin" atliekas liellopu gaļā un mikrobioloģiskie riski, kā piemēram, salmonella.
Joffe piebilda, ja pārtikas produktā konstatēja risku, tad tika īstenota pastiprināta kontrole, noņemts laboratoriskais paraugs konkrētam izmeklējumam, kā arī krava ar produkciju uz robežas aizturēta līdz testēšanas rezultātu saņemšanai.