foto: LETA
Plāno, kā mazināt automašīnas sliktā stāvoklī reģistrēt kā vēsturiskus spēkratus
Cilvēki, lai izvairītos no nodokļiem, sliktā stāvoklī esošas mašīnas mēdz reģistrēt kā vēsturiskus spēkratus.
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 22. marts, 19:56

Plāno, kā mazināt automašīnas sliktā stāvoklī reģistrēt kā vēsturiskus spēkratus

LETA

Satiksmes ministrija (SM) izstrādājusi grozījumos Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos nolūkā izvairīties no situācijām, kad automašīnu sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī, bez būtiskas vēsturiskas vērtības reģistrē kā vēsturisko spēkratu, lai izvairītos no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas.

Patlaban noteikts, ka transportlīdzeklim vēsturiskā spēkrata statusu piešķir, ja tas atbilst spēkā esošajiem FIVA starptautiskajiem tehniskajiem noteikumiem (FIVA International Technical Code). Šos tehniskos noteikumus 2010.gadā izdevusi starptautiska nevalstiska organizācija - Starptautiskā Antīko spēkratu federācija, kurā Latviju pārstāv biedrība ''Latvijas Antīko automobiļu klubs''. Tehnisko noteikumu normas ir neskaidri formulētas un interpretējamas. Noteikumi ir novecojuši, bet to jaunā redakcija vēl nav akceptēta.

''Vēsturiskā spēkrata statusu arvien vairāk mēģina iegūt transportlīdzekļu īpašnieki, kuru spēkrati ir sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī, bez būtiskas vēsturiskas vērtības, bet šobrīd atteikumus ir grūti juridiski pamatot. Ievērojot minēto, noteikumu projekts precizē kritērijus, pēc kādiem transportlīdzeklim piešķir vēsturiskā spēkrata statusu Latvijā. Tas novērsīs statusa piešķiršanu transportlīdzekļiem, kuri ir nolietoti un sliktā tehniskā stāvoklī un kuru īpašnieki cenšas iegūt vēsturiskā spēkrata statusu tikai nolūkā izvairīties no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa nomaksas,'' noteikumu projekta anotācijā skaidro SM.

Vienlaikus, lai ierobežotu neatļautu valsts reģistrācijas numuru realizāciju, kā arī tāpēc, lai palielinātu valsts reģistrācijas numuru izvēles un reģistrācijas iespējas, noteikumu projektā ir iekļauti vairāki grozījumi un papildinājumi valsts reģistrācijas numuru aprites un reģistrācijas kārtībā.

Tāpat nolūkā mazināt administratīvo slogu, veicot transportlīdzekļu reģistrāciju, kā arī ņemot vērā arvien plašāk pieejamos elektroniskos pakalpojumus un Transportlīdzekļu reģistrā elektroniski izdarītās atzīmes, noteikumu projektā ir iekļauti vairāki grozījumi ar kuriem paredzēts atteikties no līdz šim nepieciešamo pilnvaru iesniegšanas reģistrācijas veikšanai, kā arī paplašinātas transportlīdzekļu izgatavotāju pārstāvjiem paredzētās sadarbības iespējas, nodrošinot klientiem pārdoto transportlīdzekļu reģistrāciju.

Mazinot administratīvo slogu, paredzēts atteikties no agregātu numuru salīdzināšanas nozaudētu dokumentu atjaunošanai saistībā ar šādu nozaudētu dokumentu ievietošanu starptautiski izmantojamās informatīvās sistēmās un atkārtotas vai nelegālas izmantošanas aizlieguma nodrošināšanu.

Par attiecīgajiem noteikumu grozījumiem būs jālemj valdībai.