foto: Sputnik
Jauns vīruss uzbrūk bankomātiem Krievijā un zog milzu naudas summas
Bizness un ekonomika
2017. gada 20. marts, 13:43

Jauns vīruss uzbrūk bankomātiem Krievijā un zog milzu naudas summas

Kasjauns.lv

Krievijā sācis plosīties jauns vīruss, kas bez fiziska kontakta iekļūst bankomātos un zog milzīgas naudas summas, pirmdien ziņo "Kommersant" avīze.

Ar vīrusa palīdzību ļaundari zog naudu pa tiešo no bankomāta: ievadot kodu, bankomāts izsniedz visu skaidro naudu no pirmās dispensera kasetes, kur atrodas 40 naudas zīmes 1 tūkstoša un 5 tūkstošu rubļu vērtībā.

Tā saucamais bezķermeņa jeb bezfailu vīruss iekļūst bankomāta operatīvajā atmiņā, kas darbojas uz "Windows" bāzes. Vīrusam nav datnes, tāpēc to nevar noķert antivīrusa programmas, un tas var atrasties inficētajā bankomātā nenoteiktu laiku. Šobrīd nav efektīva veida, kā cīnīties ar šo ļaunatūru.

Krievijā vīruss parādījies pirmo reizi, taču citās valstīs tas ir novērots jau agrāk. Naudas zagšanu ar bezfailu vīrusa palīdzību spēj veikt tikai profesionāli noziedznieki, jo tam vajadzīgas nopietnas tehnoloģijas, stāsta tehhnoloģiju metodoloģijas centra "Positive Technologies" direktors Dmitrijs Kuzņecovs. Ļaundari uzlauž banku tīkla ārējo ķēdi, tad iekļūst bankomātu tīkla administratora datorā, un no tā vīruss nonāk atsevišķā ķēdes posmā.

"Centrobankas" informāciju tehnoloģiju drošības direktora vietnieks Artjoms Sičevs apstiprinājis, ka Krievijas bankomātiem uzbrucis jauns vīruss. "Agrāk, kad ļaundari vēlējās zagt naudu no bankomāta, bija jāuzstāda fiziska ierīce, taču šobrīd parādījusies jauna tehnoloģija," stāsta Sičevs.

Tēmas