Laba ziņa mūsu uzņēmējiem - bērnu dēļ Krievija nolemj mīkstināt pārtikas sankcijas
Krievija mīkstina embargo gaļas un dārzeņu ievešanai bērnu pārtikas ražošanai. Tiesa, izejvielas turp drīkstēs piegādāt tikai tās firmas, kas nav "melnajā sarakstā".
Bizness un ekonomika
2016. gada 1. jūnijs, 22:52

Laba ziņa mūsu uzņēmējiem - bērnu dēļ Krievija nolemj mīkstināt pārtikas sankcijas

Jauns.lv

Krievijas valdība atvieglojusi lauksaimniecības produkcijas embargo liellopu un putnu gaļai un dārzeņiem, kurus paredzēts izmantot bērnu pārtikas ražošanā.

Krievijas valdības lēmums paredz, ka embargo režīms tiek atcelts liellopa gaļai, putna gaļai un putna gaļas blakusproduktiem, kā arī svaigiem, ūdenī vārītiem, tvaicētiem, saldētiem un žāvētiem dārzeņiem, kas paredzēti bērnu pārtikas ražošanai.

Šīs produkcijas ievešana ir iespējama ar Krievijas Lauksaimniecības ministrijas apstiprinājumu par tās izmantojumu. Kārtību un apmēru, kādā atļauts ievest šos produktus, arī noteiks ministrija.

Krievijas valdība ir pilnvarojusi Lauksaimniecības ministriju izstrādāt un apstiprināt kārtību, kādā var ievest bērnu pārtikas ražošanai nepieciešamo produkciju, un apstiprināt Krievijai nepieciešamā tādu produktu daudzuma ievešanu.

Lauksaimniecības ministrijā norādīja, ka spēkā esošais embargo neaizliedz bērnu pārtikas ievešanu Krievijā, bet aizliedz tās ražošanā nepieciešamo izejvielu ievešanu. Valdības lēmuma atcelt embargo gaļai un dārzeņiem, kas nepieciešami bērnu pārtikas ražošanai, mērķis ir veicināt tādas pārtikas ražošanu Krievijā, uzsvēra ministrijā.

Ministrija ir sākusi izstrādāt atbilstošu kārtību un apmēru gaļas un dārzeņu ievešanai no valstīm, pret kurām noteiktas sankcijas. Ievešana notiks ar ministrijas pavēli.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere sacīja, ka šis Krievijas lēmums Latvijas ražotājus ietekmēs pozitīvi. "Uzņēmumi varēs atsākt savas produkcijas eksportu uz Krieviju. Jāpiebilst, lai uz Krieviju eksportētu dzīvnieku izcelsmes produktus, ražotājiem ir jābūt Krievijas atzīto uzņēmumu sarakstā. Tie uzņēmumi, kas tajā jau ir, varēs atsākt eksportēt savu produkciju uz Krieviju," viņa teica.

Meistere arī piebilda, ka PVD nav informācijas, uz cik Latvijas uzņēmumiem Krievijas embargo atcelšana attieksies, taču Krievijas atzīto uzņēmumu saraksts ir pieejams Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" mājaslapā.

Krievija no 2014.gada 7.augusta noteica embargo lauksaimniecības produkcijas ievešanai  no ASV, Eiropas Savienības, Austrālijas, Norvēģijas un Kanādas. 2015.gadā embargo tika pagarināts līdz šā gada 5.augustam. No pagājušā gada 13.augusta embargo noteikts arī pret Albāniju, Melnkalni, Islandi un Lihtenšteinu, bet no šā gada 1.janvāra - pret Ukrainu, kas arī pievienojās starptautiskajām sankcijām pret Krieviju, kuras noteiktas saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Importa aizliegums attiecas uz gaļu un tās produkciju, zivīm un to produkciju, pienu un tā produkciju, kā arī uz augļiem un dārzeņiem.

Pašlaik Krievijas valdība gatavo dokumentus, lai embargo pagarinātu līdz 2017.gada beigām.

BNS/Foto: Sputnik/Scanpix/LETA