Liepiņu un Upenieku atsauc no lidostas "Rīga" valdes
Lidostas "Rīga" valdes loceklis Ilmārs Upenieks un valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš .
Bizness un ekonomika
2016. gada 17. jūnijs, 18:49

Liepiņu un Upenieku atsauc no lidostas "Rīga" valdes

Jauns.lv

No lidostas "Rīga" valdes atsaukts tās valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš un valdes loceklis Ilmārs Upenieks, apliecināja lidostas padomes priekšsēdētājs Juris Kanels.

"Padome lēma par divu valdes locekļu atsaukšanu. Tas ir valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš un valdes loceklis Ilmārs Upenieks," sacīja Kanels.

Kā skaidro lidostā, Liepiņš un Upenieks darbu valdē vairs neturpinās, jo zaudējuši lidostas padomes uzticību. Kanels norāda , ka lēmums izteikt abiem neuzticību pieņemts, iepazīstoties ar Satiksmes ministrijas veiktā funkcionālā audita ziņojumu par iepirkuma procedūru īstenošanu lidostā un uzklausot lidostas padomes un valdes locekļus.

Valdē darbu turpina valdes locekle Ilona Līce, kuru lidostas padome ierosina iecelt par lidostas pagaidu valdes priekšsēdētāju un valdes loceklis Verners Stūrmanis. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu valdes darbu, lidostas padome ierosina akcionāru sapulcē apstiprināt par pagaidu valdes locekli līdzšinējo lidostas "Rīga" Komerciālā departamenta direktoru Artūru Saveļjevu.

Lēmums stāsies spēkā, kad to apstiprinās akcionāru sapulce, piebilda lidostas padomes priekšsēdētājs. Pēc tam arī tiks izsludināts konkurss uz vakantajiem amatiem lidostas valdē.

Lidostas "Rīga" kapitāldaļu turētāja, Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa aģentūru LETA informēja, ka akcionāru sapulce notiks pirmdien, 20.jūnijā.

Kā ziņots, vakar LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka lidostā "Rīga" veikts iekšējais audits, kurā atklāts, ka iepirkuma procedūras lidostā nenotiek, ievērojot saimniecisku rīcību ar kapitālsabiedrības līdzekļiem.

Lidostas "Rīga" iekšējā audita ziņojumā norādīts uz vairākiem pārkāpumiem, piemēram, šī gada pavasarī noslēgts 700 000 eiro vērts līgums ar SIA "Velve", kura bijušais valdes loceklis ir pašreizējas lidostas valdes loceklis Ilmārs Upenieks.

Audits atklāj arī iespējamu personisko interešu īstenošanu cita lidostas valdes locekļa - Andra Liepiņa - darbībās - lidostas valde slēgusi līgumu ar "Latvijas aviācijas asociāciju", pasūtot 7000 eiro vērtu pētījumu par Latvijas aviācijas ietekmi uz tautsaimniecību. Liepiņš ir šīs biedrības padomes priekšsēdētājs. "Latvijas Aviācijas asociācija" gan noliedz šo pārmetumu un norāda, ka nav noslēgusi līgumu vai saņēmusi atlīdzību no lidostas "Rīga" par Latvijas aviācijas ietekmes uz tautsaimniecību pētījumu, aģentūru LETA informē biedrības valdes loceklis Artūrs Kokars.

Kā norādīts Satiksmes ministrijā (SM), ziņojums ir saņemts un iesniegts izvērtēšanai lidostas padomei, kurai savs vērtējums jāsniedz līdz jūnija beigām.

Iekšējais audits tapis Gitas Sirmās vadībā, kas uzsākusi darbu SM, kad par ministru kļuva Uldis Augulis (ZZS).

Liepiņš lidostas valdi vadīja kopš 2014.gada novembra, valdes priekšsēdētāja amatā nomainot Aldi Mūrnieku. Pirms darba lidostā Liepiņš bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Arī Upenieks, kurš iepriekš bija būvkompānijas "Velve" valdes loceklis, lidostas valdē tika iecelts 2014.gada novembrī.

Kā liecina "firmas.lv" dati, lidostas "Rīga" apgrozījums 2015.gadā bija 49 090 248 eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2014.gadā, kad lidostas apgrozījums bija 44 885 457 eiro. Lidostas peļņa pērn bija 1 150 876 eiro, salīdzinājumā ar 134 678 eiro peļņu gadu iepriekš.


LETA / Foto: Zane Bitere/LETA