Latvijā šogad saražots daudz vairāk spirta nekā pērn
Šī gada četros mēnešos krietni pieaudzis arī Latvijā ievestā un importētā spirta apjoms.
Bizness un ekonomika
2016. gada 18. jūnijs, 16:37

Latvijā šogad saražots daudz vairāk spirta nekā pērn

Jauns.lv

Šī gada četros mēnešos Latvijā kopumā saražots etilspirts 311 363 dekalitru absolūtā alkohola apjomā, kas ir par 218 585 dekalitriem absolūtā alkohola jeb 3,3 reizes vairāk nekā 2015.gada četros mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Šādu pieaugumu VID skaidro ar to, ka viens no spirta ražotājiem 2015.gada pirmajos trīs mēnešos nebija atsācis spirta ražošanu, kas bija pārtraukta uz pāris gadiem.

Šī gada četros mēnešos, salīdzinot ar 2015.gada datiem, par 11,02% pieaudzis arī Latvijā ievestā un importētā spirta apjoms - ievesti 459 083 dekalitri absolūtā alkohola etilspirta.

Alkoholisko dzērienu ražošanai četros mēnešos izlietoti 465 040 dekalitru absolūtā alkohola etilspirta, bet uz citām Eiropas Savienības valstīm izvesti 97 792 dekalitri absolūtā alkohola etilspirta.

Latvijā spirta aprite tiek stingri reglamentēta saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, kas paredz arī ierobežotu spirta apritē iesaistīto personu loku. Etilspirta ražošanu šī gada sākumā veikuši trīs komersanti.

Teju visa spirta aprite Latvijā notiek atliktajā akcīzes nodokļa maksāšanas režīmā, tādēļ akcīzes nodokļa ieņēmumus tiešā veidā tā neietekmē.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas