Viltīgi nekauņas aptin ap pirkstu restorānus – gardi paēd un aizlaižas nesamaksājot
Restorāns aicina uzmanīties arī citas ēstuves un cer, ka abu nemaksātāju identitātes noskaidros ar sociālo tīklu palīdzību. Attēlā redzamie vīrieši bija pieklājīgi ģērbušies un bijuši vietējie.
Bizness un ekonomika
2016. gada 6. jūlijs, 07:16

Viltīgi nekauņas aptin ap pirkstu restorānus – gardi paēd un aizlaižas nesamaksājot

Jauns.lv

Par attēlā redzamo kungu bezkaunību feisbukā ziņo japāņu restorāns „Fudzijama” Rīgā. Novērošanas kameras acī nokļuvušie jaunieši restorānā ieturējušies par paprāvu summiņu un aizbēguši, nemaz nesagaidot čeku. Izskatās, ka šādas uzdzīves shēma ir labi izkopts, „atstrādāts triks”, kas pamazām kļūst teju vai par modes lietu.

Ģērbušies dizaineru drānās

Restorāna pārstāvis atklāj sīkākas detaļas par vīriešu blēdīšanās tehniku: personāls komentē, ka abi negauši ieradušies dārgu (?) zīmolu un dizaineru drēbēs. „Viņi sāka ar dažādiem alkoholiskiem dzērieniem. Sākumā pasūtīja alu, tad degvīnu un pēcāk kokteiļus. No ēdieniem abi sākumā izvēlējās uzkodas – cūkas ausis. Pēc tam pasūtīja suši un karstos ēdienus, piemēram, kalmāru,” stāsta restorāna pārstāvis.

Pieliek vēderus par 73 eiro

Restorāna personāls arīdzan ievērojis, ka minētie klienti periodiski dodas ārā, lai uzpīpētu. Pēc karsto ēdienu notiesāšanas abi pasūtījuši saldos ēdienus un, spriežot pēc viesmīļu teiktā, šī pasūtījuma pieņemšana arī bija pēdējais moments, kad abi redzēti pie galdiņa. „Kamēr mēs gatavojām desertus, viņi kārtējo reizi izgāja ārā. Nevis lai uzpīpētu, bet gan lai vienkārši nozustu,” stāsta restorāna pārstāvis.

Kopumā bezkauņas paēduši pa 73 eiro, un blēdībai izvēlējušies restorāna pēdējās darba stundas – abi aizmukuši aptuveni 20 minūtes pirms tā slēgšanas. „Fudzijama” teic, ka policijā pagaidām nav vērsušies, taču plāno to darīt. Šobrīd restorāns cer uz sociālo tīklu palīdzību – kāds taču noteikti spēs atpazīt abus jaunskungus, jo, kā apgalvo restorāna personāls, viņi bijuši vietējie un, lai arī šim restorānam nemaksājoši klienti gadījušies pirmo reizi, šie puiši savu izdarību dēļ jau iepriekš esot nonākuši dārgu restorānu redzeslokā.

Triks vecs kā pasaule

Ne pārāk smalku manieru cilvēki šādu taktiku mēdz izvēlēties. Latvijā skaļākais gadījums izskanēja saistībā ar tobrīd vēl jauno un – ticēsim! - tāpēc vieglprātīgo režisoru Jāni Nordu, kurš mielojies smalkos Londonas restorānos bez samaksāšanas par pakalpojumu. Viņam bija vēriens – pēc tiesvedībām Nordam bija aizliegts parādīties sešu Londonas restorānu tīklu tuvumā. Mākslinieks bija „noēdis” prāvas summas, nesamaksājot ēstuvju rēķinus vairāk nekā 4100 latu apmērā. Tiesā tobrīd 27 gadus vecais režisors savu vainu atzina visos punktos, kā arī izskanēja versija, ka ļauties kārdinājumam veikt šāda tipa noziegumus viņa dvēselei likusi gluži dabiskā vīrieša vēlme izrādīties draudzenes priekšā un palutināt kā nākas arī dāmu.

„Viņš uzskata, ka vīrietim par visu ir jāmaksā. Viņš vēlējās atstāt iespaidu uz meiteni, kurai naudas netrūkst. Man gan šķiet, ka Norda kungam rīcībā ir arī neliels fantāzijas elements ar mērķi pamieloties dārgākajos restorānos,” sacīja Norda advokāts Brūss Rīds. Advokāts norādīja, ka Nordam nav nevienas iepriekšējas sodāmības un ka viņš ir ļoti noraizējies par to, kādu apkaunojumu viņa rīcība nesīs viņa ģimenei.

Šie notikumi risinājušies tālajā 2010.gadā Anglijā, un nu, sešus gadus vēlāk, modes lieta paēst un nesamaksāt sasniegusi Rīgas restorānus.

Zaudētājos paliek viesmīlis

Skarbi, taču šādos gadījumos reizēm visvairāk zaudē tieši persona, kura nemaksātājus apkalpo pēc labākās sirdsapziņas – viesmīlis. Oficiante Elīna (24), kura strādā kādā no Vecrīgas bāriem, stāsta, ka viņas darbavietā nesamaksājis klients skaitās viesmīļa vaina: „Katram viesmīlim ir jāpieskata savi galdiņi. Tas ir tavs viesis, tev ir jāredz, kas notiek. Man pašai bijusi situācija, kad noķēru bēgošu klientu. Tad tika izsaukta policija, un šajā gadījumā izmaksas gan sedza bārs. Taču principā par šādiem gadījumiem maksā viesmīlis”.

Kāda cita pieredzējusi viesmīle vārdā Anete (29) zina teikt, ka situācija atšķiras atkarībā no restorāna: „Reizēm restorāns viesmīlim liek samaksāt 50% no zaudējumiem, taču vispār to nosaka katra restorāna savs iekšējais kodekss. Jāsaka, ka  Vecrīgas restorānos sezonas laikā bieži vien ir liela klientu plūsma, tāpēc izkontrolēt notiekošo kļūst daudz grūtāk – vismaz viens nesamaksājis galdiņš dienā ir norma.”

Kasjauns.lv/Foto: Facebook

Tēmas