Pasauli atkal pārņēmis "Apple" trakums: cilvēki spiežas, grūstās, drūzmējas un guļ pie veikaliem. FOTO
Cilvēki pat gatavi nakšņot pie veikala, lai tiktu pie jaunā telefona.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 16. septembris, 12:00

Pasauli atkal pārņēmis "Apple" trakums: cilvēki spiežas, grūstās, drūzmējas un guļ pie veikaliem. FOTO

Jauns.lv

"Apple" tehnoloģiju fanus visā pasaulē atkal pārņēmis trakums - cilvēki dažādos planētas nostūros drūzmējas un pat guļ pie veikaliem, lai vieni no pirmajiem iegādātos jauno "iPhone 7". 

Latvijā jaunais viedtālrunis būs pieejams jau nākamnedēļ un tā cena būs no 779 eiro, bet "iPhone 7 plus" - no 919 eiro, atkarībā no modeļa specifikācijas.

"Apple Inc." pieteicis divus jaunus viedtelefona "iPhone" modeļus un jaunu ūdensdrošu viedpulksteni, tādējādi cenšoties atjaunot uzņēmuma izaugsmi.

Pieteikties "iPhone 7" iespējams arī "Bites" un "Tele2" mājaslapā. "Tele2" kā oficiālais "Apple" produkcijas izplatītājs sola jaunos viedtālruņus savos veikalos 23.septembrī, "iPhone 7" cena pie "Tele2" sāksies no 769 eiro vai 31,99 eiro mēnesī, atkarībā no tarifu plāna, bet "iPhone 7 plus" cena sāksies no 919 eiro vai 38,29 eiro mēnesī, atkarībā no tarifu plāna. Uzņēmumā norāda, ka tie klienti, kuri pirmie veiks pasūtījumu līdz 22.septembra pusnaktij, varēs saņemt savas ierīces jau 23.septembrī.

Viena no jaunā "iPhone" būtiskākajām īpašībām, kas varētu saskarties ar kritiku, ir austiņu ieejas likvidēšana, paredzot nodrošināt audio ar "Apple" patentēto "Lightning-USB" kabeli vai ar bezvadu savienojumu.

Tāpat "Apple" arī nodrošinās adapteri, ļaujot patērētājiem izmantot pašreizējās austiņas ar "iPhone".

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka ārsti ir šausmās par jaunajām austiņām, norādot, ka medicīnas speciālisti vērš īpašu uzmanību uz to, ka šo bezvadu austiņu pamatā ir „Bluetooth” tehnoloģija – zemas intensitātes radioviļņi, kuri audio signālu, piemēram, dziesmu nogādā klausītāja ausīs. Pētījumi pierāda, ka šāds darbības princips ļoti kaitē asinsvadu un galvas smadzeņu barjerai (hematoencefalītiskā barjera), kura ir daļēji caurlaidīgs šūnu slānis ap galvas un muguras smadzeņu asinsvadiem. Tās funkcija ir pasargāt centrālo nervu sistēmu no kaitīgām vielām un patogēniem mikroorganismiem (piemēram, vīrusiem).

„Šī ir spēle ar uguni. Jūs pakļaujat savas smadzenes mikroviļņu ierīces darbībai,” britu portālam izteicies Kalifornijas universitātes profesors Džoels Moskovitzs.

"Apple" mierina – starojums atbilst pieļaujamajām normām

Pagaidām precīza „AirPod” austiņu starojuma frekvence nav izpausta, taču ASV kompānijas inženieri un mārketinga pārstāvji uzstāj, ka šis starojums nav ne tuvu ASV Federālās Komunikāciju komisijas (FCC) noteikto normu limitam – tas esot daudz vājāks nekā, piemēram, mikroviļņu krāšņu starojums.

Moskovitzs gan brīdinājis, ka vairāk nekā 200 zinātnieku, kuri pēta elektromagnētisko lauku ietekmi, ir atzinuši FCC vadlīnijas par neadekvātām – tās neesot pietiekami stingras, lai pasargātu cilvēku veselību no moderno tehnoloģiju iedarbības. Savu nostāju šajā sakarā ir paudis arī pasaules vadošais mobilo tālruņu radiācijas pētnieks Leifs Salfords. Viņš norāda uz kādu mobilo tālruņu tehnoloģijas īpatnību, proti, tālrunis var izrādīties daudz kaitīgāks dažu centimetru attālumā no galvas, nekā tad, kad telefonsarunas brīdī ir piespiests pie auss.

Mediķi iesaka – palieciet pie austiņām ar vadu

Kalifornijas universitātes profesors pauž, ka šādi pētījumu rezultāti būtībā nav nekas jauns: „Šo tehnoloģiju iedarbība ir zināma jau gadu desmitiem. Šķiet, ka mēs arvien no jauna atklājam, ka „Bluetooth” kaitē veselībai, taču tīšuprāt par to aizmirstam, jo nespējam izlemt par regulām un sakārtot attiecīgās sfēras likumdošanu.

Lai arī mums nav skaidri zināma „Bluetooth” ilgtermiņa lietošanas atstātā ietekme uz cilvēka veselību, kādēļ bāzt sev ausīs mikroviļņus izstarojošu ierīci, ja ir pieejami daudz drošāki mūzikas klausīšanās veidi?”

Kā visdrošāko alternatīvu medicīnas speciālists iesaka vecās labās austiņas ar vadu. Šādam nolūkam „Apple” piedāvā speciālas pārejas – to viens gals iespraužams viedtālruņa lādētāja ligzdā, savukārt otrs savienojams ar tradicionālo 3.5mm austiņu formātu.

"Apple Watch" pulkstenis vēl gudrāks un izturīgāks

"Apple Watch Series 2" viedpulkstenis tagad aprīkots ar globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS), kas ļaus cilvēkiem iegūt sportisko aktivitāšu datus treniņos pat ārpus telpām bez nepieciešamības līdzi ņemt viedtālruni. Tāpat jaunais pulkstenis būs ūdensizturīgs un tam būs pieejami vairāki modeļi – alumīnija, nerūsējošā tērauda un baltas keramikas.

Oficiāli atklāti jaunie iPhone 7 un iPhone 7 Plus

Jaunie telefoni būs ūdensnecaurlaidīgi pat 50m dziļumā un to akumulatora darbības laiks pieaugs par 2 stundām. Turklāt “Apple” telefoniem raksturīgā apaļā poga nu būs skārienjutīga. iPhone 7 Plus izcelsies ar to, ka tam būs 2 aizmugurējās kameras, kuras nodrošinās labāku foto kvalitāti. Vizuāli telefoni izskatās ļoti līdzīgi 6s modelim, taču tagad būs pieejamas vēl divas melnu krāsu opcijas – melni matēts un spīdīgs “Jet Black” modelis.

Drosmīgs solis – pazūd austiņu ieeja, parādās jaunas bezvadu austiņas

Vairāki ieejas/izejas porti tiks apvienoti – austiņu un lādētāja ieeja būs viena un tā pati. Lai arī katrā jauna iPhone kastītē būs arī adapteris, kas ļaus izmantot standarta austiņas, “Apple” izveidojuši AirPods – bezvadu austiņas. Jaunās austiņas varēs automātiski savienot ar visām iCloud ierīcēm, turklāt, divreiz piesitot pie austiņām, ieslēgsies Siri. Austiņu darbības laiks būs 5 stundas, pēc tam tās būs jāuzlādē speciālā uzglabāšanas kastītē.

Būs pieejamas jaunas spēles

"Apple" kopīgi ar Japānas videospēļu kompāniju "Nintendo Co." paziņoja, ka visu iemīļotā "Super Mario Run" spēle šogad nonāks "App Store" veikalā. Turklāt "Apple", "Nintendo" un spēļu izstrādātājs "Niantic" pavēstīja, ka spēle "Pokemon Go" šomēnes būs pieejama arī "Apple Watch" lietotājiem. Tajā būs informācija par noieto distanci, sadedzinātajām kalorijām, to, pēc cik ilga laika izšķilsies Poke olas, kā arī tuvumā esošu Pokemonu precīzu atrašanās vietu.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AP, AFP, Reuters, EPA/LETA/Scanpix