Vai divu bērnu māmiņa paliks bez mājām? Kārtējā šaubu ēna pār maksātnespējas procesu
Treknajos gados izdarītie lēmumi nu ir noveduši pie šausmīga murga – divu bērnu ģimene garos tiesu procesos var palikt bez vienīgā dzīvokļa.
Bizness un ekonomika
2016. gada 19. septembris, 06:44

Vai divu bērnu māmiņa paliks bez mājām? Kārtējā šaubu ēna pār maksātnespējas procesu

Jauns.lv

Par kārtējo ģimenes bezspēcību banku un tiesu sistēmas priekšā portālam Kasjauns.lv ziņo biedrības „Pro Bono Publico” valdes locekle Kristīna Blumberga. Šoreiz neapskaužamā situācijā nonākusi vientuļa māmiņa no Rīgas ar diviem skolas vecuma bērniem. Ģimene nespēj atmaksāt treknajos gados paņemto kredītu un izsolē maksātnespējas procesa ietvaros nu zaudēs dzīvokli. Juristi gan norāda uz klajiem pārkāpumiem, kurus veikusi atbildīgā maksātnespējas administratore.

„Toreiz daudzi ņēma kredītus,” atceroties treknos gadus, stāsta divu bērnu māmiņa Kristīne. Labo laiku sākumā, 2007.gadā viņa kopā ar vīru izlēma par labu 150 000 eiro kredīta ņemšanai, optimistiski domājot par ģimenes mājokļa iekārtošanu. Tolaik Kristīnes vīram arī piederēja bizness.

Krīzes gadi iznīcina ģimenes plānus

Problēmas sākās krīzes gados, 2009 gada sākumā. „Centāmies, cīnījāmies un visādi citādi ņēmāmies, taču laikam toreiz bija skaidrs, kā tas viss beigsies,” Kasjauns.lv atklāj Kristīne. Piekāpjoties tā laika finanšu pasaules jezgas radītajam spiedienam, ap 2010.gadu, 150 000 eiro vērtībā labiekārtoto dzīvokli ģimenei izdevies pārdot vien par 60 000 eiro. Šo naudu ģimene pakāpeniski maksāja bankai.

Tiesu iznākums var būt katastrofāls

Ap šo laiku Kristīnes vīrs jau bija zaudējis biznesu un strādāja par ugunsdzēsēju. Precīzāk sakot – bijušais vīrs, jo, kā atklāj Kristīne, abu laulība šo notikumu laikā izjuka. Kā atceras Kristīne, pēc tam kad ģimene atmaksājusi 60 000 eiro, turpmāki kredīta maksājumi nav veikti. Drīz vien banka (SEB) ar prasību vērsās tiesā un lēmums ģimenei bija katastrofāls – dzīvoklis "aiziet" un no Kristīnes algas, kura viena audzina divus bērnus, tiek ieturēta trešā daļa. Kristīnes šī brīža alga ir nedaudz virs vidējās. Pēc aprēķiniem kļuvis skaidrs, ka minētais tiesas lēmums uz ģimeni atstātu iespaidu visa mūža garumā.

2015.gadā ģimene izmantoja Maksātnespējas likumā norādītās tiesības un lūdz atlikt dzīvokļa atņemšanu, taču pirms dažām dienām biedrības, kas nodarbojas ar sabiedriski nozīmīgu tiesvedību vešanu „Pro Bono Publico” sociālajā tīklā Twitter atrada šādu ierakstu:

Administratorei pārmet iespējamu negodprātību

„Pro Bono Publico” līdzdibinātāja, valdes locekle Kristīna Blumberga, pēc ģimenes apstākļu apzināšanas paudusi, ka maksātnespējas administratore Aivita Melcere, kura atbild par ģimenes maksātnespējas procesu, iespējams, pārkāpusi likumu.

„Administratore neinformēja parādnieku par iespēju vienoties ar banku, lai dzīvokli atstātu parādnieka īpašumā. Tai pat laikā administratore iepriekš informēja, ka dzīvokļa pārdošanu var atlikt uz gadu. Šīs abas opcijas ir viena panta (Maksātnespējas likuma 148.pants) norma.

Aizdomīga šī situācija šķiet arī tāpēc, ka administratore ir materiāli ieinteresēta dzīvokļa pārdošanā, nevis dzīvokļa saglabāšanā parādnieka īpašumā,” Kasjauns.lv apalvo Kristīna Blumberga. Biedrība nosūtīja vēstuli bankai ar lūgumu nepārdot Kristīnes mājas. Līdzīga vēstule tika nosūtīta arī administratorei Melcerei, taču, kā Kasjauns.lv informē Blumberga, Melcere devusi mutisku atbildi, ka negrasās apturēt izsoli.

Administratore noliedz apvainojumus

Kasjauns.lv izdevās sazināties ar administratori Melceri. Runājot par konkrēto maksātnespējas procesu, viņa portālam pauž, ka darbojas likumu ietvaros un attiecīgās procesuālās normas šobrīd gluži vienkārši nedod iemeslu apturēt šo izsoli. „Uzskatu, ka maksātnespējas procesa gaitā, informēju šo ģimeni par savu lomu un darbībām vairāk nekā paredz mani pienākumi, taču iesniegumi un iebildumi tiek saņemti pēdējā dienā,” pagājušās piektdienas sarunā izteicās Melcere. Viņa norāda uz to, ka rīcība un troksnis sociālo mediju vidē parādījies burtiski pēdējos mirkļos pirms izsoles.

Par ģimenes mājām cīnīsies tiesā

Pati Kristīne, kura riskē zaudēt dzīvesvietu, pauž, ka viņai nebūt nav īpašu iebildumu pret administratores Melceres darbu un notikušajā viņa nevienu citu nevaino. „Administratore ir OK, taču neizmantoja iespēju, par kuru runā Blumbergas kundze. Es nevienu vairs nevainoju notiekošajā, taču, ja ir cerība, ka varu pasargāt no notiekošā gan sevi, gan savus bērnus, es izvēlos rīkoties,” komentējot „Pro Bono Publico” uzsāktās aktivitātes, stāsta divu bērnu māte.

Šobrīd biedrība „Pro Bono Publica” apņēmusies tiesā apstrīdēt jau notikušo izsoli, kā arī vērsties pret administratori un sagatavot divas Konstitucionālās sūdzības Satversmes tiesā.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock