Noskaidrots, kam Latvijas iedzīvotāji visbiežāk tērē patēriņa kredītu
Gandrīz trešdaļa aptaujāto izvēlas patēriņa kredītu, lai iegādātos automašīnu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 26. septembris, 19:14

Noskaidrots, kam Latvijas iedzīvotāji visbiežāk tērē patēriņa kredītu

Jauns.lv

Gandrīz trešdaļa aptaujāto jeb 29% izvēlas patēriņa kredītu, lai iegādātos automašīnu, 20% - izmanto bankas finansējumu nelieliem būvniecības darbiem vai remontam, 15% - mājas labiekārtošanai un 12% - sadzīves tehnikas iegādei, liecina "SEB bankas" internetā veiktās aptaujas rezultāti.

Neskatoties uz to, ka lielākā daļa iedzīvotāju joprojām uzskata, ka patēriņa kredīti ir risinājums tikai ārkārtas situācijās, daudzi izmanto banku finansēšanas priekšrocības, kad vēlas uzlabot savas dzīves kvalitāti, paziņojumā medijiem skaidro "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. "SEB bankas" aptaujas rezultāti uzrāda, ka 46% rūpīgi izvērtē piedāvājumus un izvēlas to, kur ir labāki nosacījumi. Tikai 16% aptaujāto atbild, ka viņiem svarīgākais ir saņemt finansējumu pēc iespējas ātrāk, tāpēc viņi būtu gatavi vērsties pie ātro kredītu izsniedzējiem.

Kā atklāj aptaujas rezultāti, daļa iedzīvotāju joprojām neuzskata, ka lēmums par patēriņa kredītu jāpieņem atbildīgi. Piemēram, 33% aptaujāto nepiekrīt apgalvojumam, ka patēriņa kredītu var atļauties tikai tie, kas ir spējīgi maksāt procentus. 89% respondentu uzskata, ka patēriņa kredīts ir paredzēts tikai finansiāli neaizsargātiem cilvēkiem.

"Atbildīgas aizņemšanās principi tieši otrādi paredz, ka kredītu drīkst atļauties iedzīvotāji ar stabiliem ienākumiem un iespēju atmaksāt aizdevumu. Izskatās, ka sabiedrība vēl joprojām ir jāizglīto par finanšu lietpratības jautājumiem, skaidrojot, kādas aizņemšanās, kā arī uzkrājumu veidošanas iespējas pastāv un ir piemērotākas katrai iedzīvotāju grupai," piebilst Rudzītis.

"SEB bankas" aptauja tika veikta internetbankā, un tajā piedalījās 406 respondenti.

LETA / Foto: Shutterstock

Tēmas