Latvijā minimālā alga par 60 eiro mazāka nekā Igaunijā un par 10 eiro mazāka nekā Lietuvā. VIDEO
Latvijā ir zemākā minimālā alga Baltijas valstīs. Pie mums arī nepieaug vidējā alga, kā tas novērojams mūsu kaimiņvalstīs.
Bizness un ekonomika
2016. gada 28. septembris, 18:18

Latvijā minimālā alga par 60 eiro mazāka nekā Igaunijā un par 10 eiro mazāka nekā Lietuvā. VIDEO

Jauns.lv

Latvijā minimālās algas apmērs uz kopējā Eiropas Savienības (ES) valstu fona pastāvīgi krītas: ja pirms pieciem gadiem tā bija sestā, tad tagad jau piektā zemākā. Te arī jāpiebilst, ka 2011. gadā ES bija nevis 28, bet gan 27 valstis. Mēs atalgojuma ziņā arī atpaliekam no saviem kaimiņiem – lietuviešiem un igauņiem.

Lietuvā šoruden gaidāmo parlamenta vēlēšanu dēļ minimālā alga ir pacelta divkārt - līdz 380 eiro, un Latvija šo līmeni sasniegs tikai nākamgad. Savukārt Igaunijā minimālā alga ir 430 eiro, bet nākamgad tā jau būs 470 eiro.

Vēl mazāka minimālā alga nekā Latvijā ir tikai Bulgārijā (215 eiro), Rumānijā (276 eiro), Ungārijā un Čehijā (350 eiro). Toties vislielākā minimālā alga ir Luksemburgā (1923 eiro), Īrijā (1546 eiro) un Nīderlandē (1537 eiro).

Ja Latvijā minimālo algu saņem 38,5% darbinieku, kuri strādā pilnu slodzi, tad Igaunijā nav daudz mazo algu saņēmēju, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Arī Lietuvā mazo algu saņēmēju skaits sarūk. „Pēdējā laikā algu pieaugums Latvijā ir mazinājies, kamēr Lietuvā bijis uzrāviens,” „Panorāmai” komentēja „Swedbank” Lietuvā galvenais ekonomists Nerijus Mačulis. „2. ceturksnī privātajā sektorā algas bija par 10% lielākas nekā pirms gada. Tas ir straujš kāpums”.

Jāteic, ka Latvijā gan nav vērojams tik liels algu pieaugums. Pašlaik Latvijā vidējā alga “uz papīra” ir 838 eiro, kas ir zemāka nekā pat dažos iepriekšējos šī gada mēnešos: martā tas bija 861 eiro, maijā – 840, bet jūnijā – 846 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tāpat vērojama arī visai ievērojama algu atškirība reģionos: Rīgā vidējā alga ir 952 eiro, Zemgalē – 699, Kurzemē – 688, Vidzemē – 651, bet Latgalē – 570 eiro.

Sīkāk par mazo algu problēmu Latvijā skatieties videosižetos.

Minimālās algas Igaunijā un Lietuvā Kas ir mazo algu cēloņi – augstie nodokļi, zemā efektivitāte vai vājās arodbiedrības? Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA/Video: LTV „Panorāma”