Valdība akceptē Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektu
Likumprojektā paredzētie atbalsta pasākumi ir fiksēts maksājums, kas ir valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu mēneša galīgs maksājums, ko darba devējs veic par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 29. septembris, 19:55

Valdība akceptē Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektu

Jauns.lv

Valdība šodien akceptēja Ekonomikas ministrijas izstrādāto Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma projektu.

Šonedēļ, 27.septembrī, Ministru kabinets (MK) atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto risinājumu par jaunuzņēmumu jeb "start-up" regulējumu. Līdz ar likumprojekta ieviešanu paredzēts veicināt valdības atbalstīto vīziju jaunuzņēmumu darbībai.

Jaunā likuma mērķis ir ieviest atbalsta programmas jaunuzņēmumiem un tādējādi veicināt to veidošanos Latvijā. Koncepcijā norādītais sasniedzamais mērķis paredz ik gadu reģistrēt 20 uzņēmumu un piesaistīt 120 augsti kvalificētus darbiniekus.

Likumā iecērēts definēt, kas ir jaunuzņēmums, kādas ir tā pazīmes un kādas ir jaunuzņēmumu atbalsta programmas.

Likumprojektā paredzētie atbalsta pasākumi ir fiksēts maksājums, kas ir valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) mēneša galīgs maksājums, ko darba devējs veic par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā. Tas ir maksājums divu minimālo VSAOI apmērā - 2016.gadā tas ir 252,26 eiro, algas apmēram nepārsniedzot 4050 eiro mēnesī. Gadījumā, ja nodarbinātā alga pārsniedz 4050 eiro mēnesī, papildus tiek maksāts solidaritātes nodoklis. Fiksētais maksājums aizstāj VSAOI un iedzīvotāju ienākuma nodokli par konkrēto darba ņēmēju.

Papildus darba ņēmējam plānots pienākums ar darba devēja starpniecību veikt iemaksas VSAOI valsts pensiju apdrošināšanai vai privātajā brīvprātīgajā pensiju shēmā, kas tiek aprēķinātas kā starpība starp darba ņēmēja algotā darbā aprēķināto bruto ienākumu algas aprēķināto VSAOI objektu un veikto fiksēto maksājuma objektu un solidaritātes nodokļa maksājumu minētajam darba ņēmējam. Minētais pienākums iestājas, ja darbinieks piekrīt, ka par to tiek veikts fiksētais maksājums.

Atbalsta programma augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei paredzēta gadījumos, kad darba ņēmējs nepiekrīt, ka par viņu tiek veikts fiksēts maksājums, paredzēts jaunuzņēmumam nodrošināt atbalstu augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei gadījumos, kad jaunuzņēmuma darba ņēmējs nepiekrīt, ka par viņu tiek veikts fiksēts maksājums. Patlaban atbalstu paredzēt piešķirt jaunuzņēmumam, kas atbilst noteiktām pazīmēm, plānotās grantu programmas augstas kvalifikācijas darbinieku piesaistei ietvaros.

Likumprojekts paredz riska kapitāla investoru kvalifikācijas nosacījumus ar mērķi veicināt tādu atbalsta programmas darbību, kas specifiski mērķēta uz jaunuzņēmumu veidošanos. Galvenais nosacījums kvalifikācijai ir tāds, ka likumā noteiktās personas pēdējo trīs gadu laikā veikušas ieguldījumu vismaz trīs jaunuzņēmumu pamatkapitālā 30 000 eiro apmērā katrā, bet ne vairāk par 200 000 eiro katrā, kas nepārsniedz 20% uzņēmuma pamatkapitāla apjoma.

Tāpat likumprojekts paredz gadījumus, kad jaunuzņēmums zaudē savas tiesības izmantot atbalstu, attiecīgi tam uzliekot pienākumu veikt nodokļu nomaksu vispārīgajā kārtībā.


LETA / Foto: Edija Pālens/LETA