Zemes īpašniekus aicina pieteikties kompensācijām par migrējošo putnu sugu nodarīto kaitējumu
Ja ir konstatēti postījumi, zemes īpašniekam vai viņa pilnvarotai personai ir nekavējoties DAP jāiesniedz ieteikums kompensācijas saņemšanai par augkopībai, akvakultūrai, lopkopībai vai biškopībai nodarītajiem zaudējumiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 3. oktobris, 14:15

Zemes īpašniekus aicina pieteikties kompensācijām par migrējošo putnu sugu nodarīto kaitējumu

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina lauksaimniekus pieteikties kompensācijām par nemedījamo dzīvnieku, tostarp migrējošo putnu, nodarīto kaitējumu, vienlaikus paturot prātā, ka zaudējumi tiks segti vien tādā gadījumā, ja būs darīts viss iespējamais, lai kaitējumu novērstu.

Atlīdzība tiks piešķirta tikai gadījumos, ja pirms tam būs veikti visi nepieciešami aizsardzības pasākumi zaudējumu novēršanai un samazināšanai, informēja DAP.

Pārvalde atgādina, ka kompensācijai par postījumiem augkopības nozarē var pieteikties pavasara un rudens migrācijas sezonas laikā, bet ne biežāk kā reizi katras sezonas laikā. Akvakultūras nozarē pieteikties var ne biežāk kā vienu reizi gadā, bet lopkopības vai biškopības nozarē - par ikreizējiem nodarītajiem postījumiem.

Putnu migrācijas laikā zemes apsaimniekotājiem savā augkopības teritorijā ir preventīvi jānodrošina vismaz viens no aizsardzības pasākumiem, piemēram, akustiskie atbaidītāji, vizuālie atbaidītāji, vai arī jāveic citi pasākumi, ciktāl tie nav pretrunā ar vides un dabas aizsardzības prasībām.

Ja ir konstatēti postījumi, zemes īpašniekam vai viņa pilnvarotai personai ir nekavējoties DAP jāiesniedz ieteikums kompensācijas saņemšanai par augkopībai, akvakultūrai, lopkopībai vai biškopībai nodarītajiem zaudējumiem. Pēc iesnieguma saņemšanas DAP tiks izveidota komisija radīto zaudējumu novērtēšanai. Komisijā būs uzaicināti attiecīgās nozares eksperti vai organizāciju pārstāvji. Piemēram, augkopībai nodarītos zaudējumus vērtē pārstāvji no DAP, Lauku atbalsta dienesta un attiecīgās pašvaldības.

BNS / Foto: Ieva Čīka/LETA