Trīs lielākie Lietuvas piena pārstrādātāji līdz gada beigām cer sākt eksportu uz Ķīnu
Aprīļa vidū Lietuva no Ķīnas saņēma visus vajadzīgos dokumentus, lai piena pārstrādātāji varētu eksportēt produkciju uz Ķīnu, bet augusta nogalē tika saņemta ziņa, ka Ķīna apstiprinājusi 19 Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu sarakstu, kuriem atļauts eksportēt savu produkciju uz šo milzīgo tirgu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 4. oktobris, 18:50

Trīs lielākie Lietuvas piena pārstrādātāji līdz gada beigām cer sākt eksportu uz Ķīnu

Jauns.lv

Trīs no pieciem lielākajiem Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumiem - "Rokiškio sūris", "Marijampoles pieno konservai" un "Vilkyškiu pienine" - cer sākt eksportu uz Ķīnu ne vēlāk kā līdz šā gada beigām, ziņu aģentūru BNS informējusi šo uzņēmumu vadība.

Lai gan premjerministrs Aļģirds Butkevičs vasaras otrajā pusē izteicās, ka pirmā produkcija turp varētu tikt nosūtīta jau augusta beigās, procedūras krietni ievilkušās.

Lielas cerības uz daudzu jaunu līgumu parakstīšanu uzņēmumi saista ar novembra vidū Pekinā paredzēto ikgadējo izstādi "Anufood China".

"Kopš esam oficiāli iekļauti iespējamo importētāju sarakstos, izveidojušies daudzi jauni kontakti. Mums bijis daudz ciemiņu no Ķīnas. (..) Novembrī plānota izstāde Pekinā, kur būs daudz tikšanos, tiks parakstīti dokumenti. Lielāka rosība varētu sākties pēc izstādes," norādījis "Rokiškio sūris" valdes priekšsēdētājs Daļus Trumpa. Pēc viņa teiktā, uzņēmums uz Ķīnu plāno eksportēt sierus.

Krievijas un Lihtenšteinas kompānijas "Eksimeta" pārvaldītā uzņēmuma "Marijampoles pieno konservai" komercdirektors Nerijus Rumins pastāstījis, ka šobrīd aktīvas sarunas notiek ar vienu potenciālo pircēju no Ķīnas. "Nākamnedēļ viņi ieradīsies, auditēs mūsu ražošanas procesus, bet novembra vidū brauksim uz izstādi," viņš piebildis, norādot, ka pirmos konservus uzņēmums uz Ķīnu cer eksportēt līdz gadumijai, bet tas varētu notikt arī novembrī.

Arī "Vilkyškiu pienine" vadītājs Gintars Bertašus atzinis, ka viss nenotiek tik ātri, kā domāts, bet izteicis cerību pirmās 20 tonnas mocarellas siera nosūtīt uz Ķīnu ne vēlāk kā līdz gada beigām. "Šobrīd tiek saskaņotas etiķetes. Ja kaut ko izvedīsim līdz novembrim, tas būs ļoti labi, ja vēlāk - arī nebūs slikti," viņš spriedis.

Aprīļa vidū Lietuva no Ķīnas saņēma visus vajadzīgos dokumentus, lai piena pārstrādātāji varētu eksportēt produkciju uz Ķīnu, bet augusta nogalē tika saņemta ziņa, ka Ķīna apstiprinājusi 19 Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu sarakstu, kuriem atļauts eksportēt savu produkciju uz šo milzīgo tirgu. Šajā sarakstā ir "Marijampoles pieno konservai" un tā pārvaldītās Lukšu pienotavas Jurbarkas nodaļa, "Rokiškio sūris" un tā meitasuzņēmuma "Rokiškio pienas" filiāle Ukmerģes pienotava un "Rokiškio pieno gamyba", "Vilkyškiu pienine" un tā meitasuzņēmumi "Kelmes pienine" un "Modest", "Pieno žvaigždes" un tā pārvaldītā Mažeiķu pienotava un Pasvales siernīca, "Žemaitijos pienas" meitasuzņēmums "Šilutes rambynas", Kauņas "Pienas LT", Viļņas "Litamilk", Šaķu rajona Lukšu "Uriga" un Biržu rajona "Hochdorf Baltic Milk".

Lietuva saistībā ar 2014.gada augustā Krievijas noteikto pārtikas embargo zaudēja ienesīgo Krievijas tirgu, kur lietuviešu piena pārstrādātāji eksportēja aptuveni 20-40% produkcijas, tādēļ Ķīnas tirgus tai ir ļoti svarīgs.

LETA / Foto: Lita Krone/LETA