ES prezidentūras naudu ministrijas uz nebēdu tērējušas arī pēc tās beigām
Valsts kontrole secinājusi, ka vismaz 1,2 miljoni eiro no prezidentūrai piešķirtā finansējuma ir izlietoti neatbilstoši tiesību aktiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 8. oktobris, 15:20

ES prezidentūras naudu ministrijas uz nebēdu tērējušas arī pēc tās beigām

Jauns.lv

Vairākas valsts iestādes arī pēc tam, kad jau bija beigusies Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES), tērējušas šim mērķim atvēlētos līdzekļus, revīzijā par valsts 2015.gada budžeta izpildes pārskatu secinājusi Valsts kontrole.

Kopumā pēc prezidentūras beigām izlietoti vēl 26 300 eiro no līdzekļiem, kas valsts budžetā bijuši atvēlēti prezidentūrai.

Piemēram, Iekšlietu ministrija izlietojusi kopumā 1700 eiro izdevumu kompensācijai atašejiem, kas devušies atvaļinājumā uz Latviju pēc 2015.gada 30.jūnija, kā arī kompensēti ceļa izdevumi par komandējumiem uz Briseli 1000 eiro apmērā laika periodā no 30.jūnija līdz 2.jūlijam. Revīzijas atzinumā gan piebilsts, ka brauciens uz Briseli bijusi tradicionāla tikšanās prezidentūras noslēgumā, kad esošā prezidējošā valsts nodod vadību nākamajai valstij.

Tikmēr Izglītības un zinātnes ministrija pērn augustā un decembrī apmaksājusi izdevumus 5500 eiro apmērā par brošūru izgatavošanu un druku prezidentūras laikā rīkoto sanāksmju vajadzībām.

Maksājumus par komandējumiem veikusi arī Valsts kanceleja un Valsts administrācijas skola. Šie komandējumi, lai gan notikuši pēc prezidentūras beigām, tomēr esot bijuši ar to saistīti, norādīts atzinumā.

Savukārt kā labās prakses piemēru revidenti uzteic Ārlietu ministriju, kurai piešķirto līdzekļu apmērs bija 53% no visiem prezidentūrai piešķirtajiem līdzekļiem. Veicot izlases veida pārbaudes attiecībā uz faktiski izlietotajiem līdzekļiem 22,9 miljonu eiro apmērā, revidenti nav konstatējuši nekādas neatbilstības.

Veicot izlases veida pārbaudes, Valsts kontrole secinājusi, ka vismaz 1,2 miljoni eiro no prezidentūrai piešķirtā finansējuma ir izlietoti neatbilstoši tiesību aktiem, neievērojot tiesiskuma, ekonomikas un efektivitātes principus.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA