Par likvidētām cūkām un iznīcinātām bitēm izmaksās 22 896 eiro kompensācijas
Amerikas peru puves dēļ iznīcināto bišu kompensācijas apmērs ir 89,64 eiro par katru iznīcināto saimi.
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. oktobris, 22:34

Par likvidētām cūkām un iznīcinātām bitēm izmaksās 22 896 eiro kompensācijas

Jauns.lv

Lai cūkkopju saimniecībām, kā arī biteniekiem izmaksātu kompensācijas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētajiem dzīvniekiem un Amerikas peru puves dēļ iznīcinātajām bišu saimēm, no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots novirzīt 22 896 eiro, liecina valdības 11.oktobra sēdes darba kārtība.

Kā norāda Zemkopības ministrija (ZM), dzīvnieku īpašniekiem zemnieku saimniecībās "Stradi", "Rubeņi" un "Cīruļi" radās materiāli zaudējumi, ganāmpulkā apkarojot ĀCM, kur šovasar tika nokauti kopumā 197 cūku dzimtas dzīvnieki. Tā kā "Rubeņi" pirms mēra uzliesmojuma novietnē gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Marger" bija piegādājuši vairākus cūku liemeņus un "Marger" par piegādi samaksāja, par šo liemeņu īpašnieku uzskatāms "Marger", kam arī pienākas kompensācija atbilstoši produktu iegūšanas pašizmaksas vidējai vērtībai.

Plānots, ka "Stradu" īpašniekam par septiņām likvidētām cūkām kompensācijā izmaksās 1494 eiro, "Rubeņu" īpašniekam par 122 cūkām - 15 196 eiro, "Cīruļu" īpašniekam par 48 cūkām - 3472 eiro, bet SIA "Marger" par izņemto svaigo cūkgaļu - 493 eiro.

Rīkojuma projekts paredz arī izmaksāt 2241 eiro kompensāciju biteniecei Inārai Zemei, kuras saimniecībā nācies iznīcināt 25 reģistrētas bišu saimes Amerikas peru puves dēļ. Šajā gadījumā kompensācijas apmērs ir 89,64 eiro par katru iznīcināto bišu saimi.

ZM skaidrojumā norādīts, ka ministrija nodrošinās, lai atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem valsts budžetā daļēji tiktu atgūti līdzekļi par dzīvnieku īpašniekiem izmaksātajām kompensācijām saistībā ar ĀCM apkarošanas programmu.

BNS / Foto: Evija Trifanova/LETA