Komponists Meladze ar auto pie gājēju pārejas notriecis sievieti, kura mirusi
Nomainījis klavieres pret Lexus stūri, komponists Konstantīns Meladze iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā ar traģiskām sekām.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 29. decembris, 20:29

Komponists Meladze ar auto pie gājēju pārejas notriecis sievieti, kura mirusi

Jauns.lv

Komponistam Konstantīnam Meladzem draud cietumsods par satiksmes negadījuma izraisīšanu – viņš pie gājēju pārejas ar auto notriecis 30 gadus vecu sievieti, kura no gūtajām traumām mirusi.

Sargi sevi pats un Dievs tevi sargās! To būtu jāņem vērā gan autobraucējiem, gan kājāmgājējiem. Atrašanās pretējās ierakumu pusēs nesīs tikai nelaimi.

Gājēju pārejas ir ne mazāk apspriestas par nu jau vēstures lappusēs ierakstītajiem fotoradariem. Gan autobraucēji, gan kājāmgājēji uzskata, ka taisnība ir tikai viņiem, kas bieži vien noved pie traģiskiem notikumiem. Daudz vienkāršāk un drošāk būtu tad, ja mēs iemācītos viens otru cienīt un atbalstīt.

Skumja ziņa pavīdējusi Krievijas un Ukrainas medijos par ceļu satiksmes negadījumu, kurš 27. decembra pievakarē noticis netālu no Kijevas. Labi pazīstamais komponists un neiztrūkstošais “Jaunā viļņa” žūrijas loceklis Konstantīns Meladze pie gājēju pārejas notriecis 30 gadus jaunu sievieti. Negadījums noticis uz šosejas pie elitāru kotedžu ciemata, kur vienā no villām mitinās arī populārā Ukrainas dziedātāja Sofija Rotaru.

Pagaidām izmeklēšana cenšas noskaidrot, vai sieviete šķērsojusi braucamo daļu pa gājēju pāreju vai tās tuvumā. Konstantīna Meladzes Lexus stiklu un plastmasas lauskas atklātas jau piecus metrus pirms pārejas, savukārt pirmie asinstraipi vērojami vien 15 metrus aiz tās.

Milicija ziņojusi, ka komponista asinīs neesot atklāta alkohola klātbūtne. Meladze notikuma vietā sagaidījis policijas ekipāžu un, iespējams, tieši viņš arī izsaucis glābšanas dienestus un policiju.

Pašlaik ierosināta lieta un tiek veikta izmeklēšana. Liecinieki apgalvojuši, ka Konstantīna Meladzes braukšanas ātrums bijis ne zemāks par 120 km/h vietā, kur atļauti tikai 90. Ja mūziķis tiks atzīts par vainīgu, Ukrainas likumdošana viņam paredz cietumsodu līdz pat astoņiem gadiem.

Diemžēl šādi satiksmes negadījumi notiek bieži. Arī Latvija nav izņēmums un vai ik dienu traumas gūst vairāki kājāmgājēji. Skumji, bet bieži vien pašu vainas pēc. Vēl arvien tikai retais gājējs atceras, ka bez atstarotāja viņš nav saskatāms. Citi šķērso braucamo daļu neatļautā vietā un vēl citi neapdomīgi šķērso gājēju pāreju.

Varbūt der pieturēties pie sen zināmas patiesības, kā pareizi šķērsot gājēju pāreju. Tas atvieglos dzīvi gan pašiem, gan pārējiem. Atcerieties – gājēju pāreja nav vieta, uz kuras var izskriet no tumsas aizsega, bet vieta, kur droši šķērsot braucamo daļu. Shēma ir tik vienkārša, ka to vajadzētu zināt pat mazulim:

1) Pieejam pie gājēju pārejas;

2) Apstājamies ietves malā;

3) Pārliecināmies, ka esam pamanīti:

4) Šķērsojam pāreju.

Iespējams, daudzos gadījumos par vainīgu tiks atzīts autovadītājs. Iespējams, autovadītājs tiešām arī būs vainīgs, apsteidzot pa blakus joslu kādu, kurš apstājies jūs palaist. Iespējams, autovadītājs būs alkohola reibumā, narkotisko vielu iespaidā vai vienkārši iesācējs, kurš stresa situācijā apjūk vai pat aizžmiedz acis. Iespējams. Taču uzraksts uz kapa plāksnītes “viņš zaudēja dzīvību, bet taisnība bija viņa pusē” diez vai ir tas, ko mēs vēlamies. Būsim uzmanīgi un viss mums būs labi! Un neaizmirsīsim, ka arī mēs – autovadītāji, ik pa brīdim kļūstam kājāmgājēji!

Gints Gavers, Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva