Alus darītāji: alus aizliegums Dziesmu svētkos ir muļķīgs! Tas neatbilst tautas tradīcijām
Alus darītāji uzsver, ka alus un dziesmas saskaņa jau izsenis ir latviešu tautas tradīcijās un dainās sakņojušās kultūras vērtības, par kuru savienību nav pamata diskutēt.
Bizness un ekonomika
2013. gada 2. maijs, 21:37

Alus darītāji: alus aizliegums Dziesmu svētkos ir muļķīgs! Tas neatbilst tautas tradīcijām

Jauns.lv

Alus lietošanas aizliegums dziesmu svētku noslēguma koncertā ir pretrunā ar latviešu tautas tradīcijām, sacīja aptaujātie lielākie Latvijas alus ražotāji.

"Mūsuprāt, vēlme aizliegt Mežaparka estrādē tirgot alu nav īsti pārdomāta. Alus ir tradicionālais latviešu dzēriens, tā ir daļa no latviešu folkloras, svinību tradīcijām. Ir desmitiem, ja ne simtiem tautasdziesmu, kurās tiek dziedāts par alu un tas godināts," sacīja Latvijas lielākās alus darītavas "Aldaris" komunikācijas direktore Laura Krastiņa.

Viņa norādīja, ka līdz šim "Aldara" pārstāvji nav manījuši, ka apmeklētāji masveidā dziesmu svētku noslēguma koncerta laikā lietotu alkoholiskos dzērienus. "Atsevišķu personu dēļ, kuras varbūt pārmērīgi lietojušas alkoholu, aizliegt baudīt alu tūkstošiem citu apmeklētāju ir muļķīgi," uzsvēra Krastiņa, piebilsot, ka dziesmu svētku laikā apmeklētāji tradicionāli alu lieto daudz mazākos apmēros nekā citos lielos atpūtas un izklaides pasākumos.

Tāpat "Aldara" komunikāciju direktore prognozēja, ka alus tirdzniecības aizliegums palielinās centienus ienest teritorijā stipro alkoholu, kas radīs daudz lielākas problēmas.

Arī Latvijas otras lielākās alus darītavas "Cēsu alus" pārdošanas un mārketinga direktors Gustavs Zatlers teica, ka alus lietošanas aizliegums dziesmu svētku noslēguma koncertā ir pretrunā ar latviešu tautas un kultūras tradīcijām. "Ceturtdien pieņemtais lēmums par alus tirdzniecības ierobežošanu noslēguma koncerta laikā faktiski vērtējams kā aizliegums. Tas ir pretrunā ar latviešu tautas un kultūras tradīcijām, kurās jau izsenis tautas dainās alus un dziesmas savienība ir apdziedāta kā tradīcija," viņš paskaidroja.

Zatlers piebilda, ka alus un dziesmas saskaņa jau izsenis ir latviešu tautas tradīcijās un dainās sakņojušās kultūras vērtības, par kuru savienību nav pamata diskutēt.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Dziesmu un deju svētku padomes sēdē tika nolemts dziesmu svētku noslēguma koncerta laikā Mežaparkā aizliegt vieglā alkohola tirdzniecību, ļaujot alkoholu iegādāties pirms un pēc koncerta. Šogad Mežaparka estrādē būs arī īpaši izveidota ēšanas zona ‒ laukumā aiz visām skatītāju rindām.

Ar priekšlikumu aizliegt alkohola tirdzniecību noslēguma koncerta laikā Mežaparka estrādē nāca klajā diriģents Māris Sirmais.

XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētki notiks no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētku programmu kopumā veido 51 pasākums ar vairāk nekā 62 norisēm. Svētku kulminācija ir dziesmu svētku noslēguma koncerts Mežaparka estrādē.

BNS/ Foto: Shutterstock