Pasaulē
2014. gada 5. decembris, 12:25

Filipīnās taifūna tuvošanās dēļ evakuē miljoniem cilvēku

Jauns.lv

Filipīnās piektdien sākās miljoniem cilvēku evakuācija uz baznīcām, skolām un citiem pagaidu evakuācijas centriem taifūna "Hagupit" tuvošanās dēļ.

"Hagupit" būs spēcīgākais taifūns, kas šogad piemeklējis šo Dienvidaustrumāzijas salu valsti. Ir gaidāms, ka tas skars vairāk nekā pusi valsts, tostarp rajonus, kurus pērn izpostīja supertaifūns "Haiyan".

Varas iestādes paziņoja, ka pirms sestdienas vakarā vai svētdien gaidāmās taifūna ierašanās tiks evakuētas vairāk nekā pusmiljons ģimeņu jeb apmēram divarpus miljoni cilvēku Filipīnu austrumos.

Taifūns "Haiyan" ar vēju stiprumu 87 metri sekundē pērn izraisīja vairāk nekā 7350 cilvēku bojāeju vai pazušanu bez vēsts Filipīnu centrālajā daļā.

"Hagupit" vēju stiprums piektdien bija 60 metri sekundē, kad tas no Klusā okeāna puses tuvojās Filipīnām.

ASV karaflotes Vienotais taifūnu brīdinājumu centrs piektdien atzina, ka "Hagupit" ir reducējies no supertaifūna par taifūnu.

Tiek prognozēts, ka šis taifūns skars 55 no 85 Filipīnu provincēm. Vēl nav droši zināms, vai tā ceļā būs arī valsts galvaspilsēta Manila.

Līdz šim spēcīgākā vētra šogad Filipīnās bija taifūns "Rammasun", kas jūlijā prasīja vairāk nekā 100 cilvēku dzīvības Manilā un citos Lusonas salas rajonos.

BNS

Tēmas