Pasaulē
2014. gada 18. decembris, 20:21

Holivudas zvaigznes nopeļ "Sony" lēmumu neizdot filmu "The Interview"

Jauns.lv

Holivudas zvaigznes paudušas neapmierinātību ar kinostudijas "Sony" lēmumu neizlaist uz ekrāniem Ziemeļkoreju sadusmojušo filmu "The Interview".

Amerikāņu komiķis Bens Stillers nodēvēja lēmumu par "draudu vārda brīvībai", savukārt aktieris Robs Lovs sacīja, ka tā ir "Sony" datorsistēmai uzbrukušo hakeru "uzvara".

ASV prezidents Baraks Obama ieteica "cilvēkiem skatīties filmas", taču uzsvēra, ka uzbrukums esot "ļoti nopietns".

"Mēs būsim modri. Ja redzēsim ko nopietnu un ticamu, paziņosim par to sabiedrībai," viņš sacīja.

Komēdijai par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) plāniem nogalināt Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu nedienas sākās jau 24.novembrī, kad hakeri sāka tīmeklī publicēt sensitīvu un dažkārt apkaunojušu uzņēmuma informāciju, sākot no algu sarakstiem un beidzot e-pastiem, kuros vadošie darbinieki šķendējas par studijas zvaigznēm. Hakeri arī draudējuši sarīkot teroraktus kinoteātros, kas izrādīs filmu "The Interview". Tās pirmizrāde ASV bija paredzēta 25.decembrī. Šo draudu dēļ vairums ASV kinoteātru trešdien paziņoja, ka atsakās no filmas demonstrēšanas plāniem.

Lēmumu nopēlis "oskarotais" scenārists Ārons Sorkins. "Šodien ASV pakļāvās nepieredzētam uzbrukumam vārda brīvībai, ko mēs lolojam un kas ir mūsu pamatprincips," viņš norāda.

Sorkins kritizējis arī medijus, kas pārpublicē nopludinātās e-pasta sarakstes.

Aktieris Sīvs Karels nodēvējis "Sony" pieņemto lēmumu par "skumju dienu vārda brīvībai".

Komiķis Džimijs Kimmels vērsās pret kinoteātriem, kuri atcēla plānotos filmas seansus. "Tā ir neamerikāniska gļēvulība, kas apstiprina teroristu darbības un rada biedējošu precedentu," viņš uzskata.

"Tas garantē tikai to, ka filmu noskatīsies daudz vairāk cilvēku visā pasaulē, nekā tas būtu bijis pirms tam," ir pārliecināts kino producents Džads Apatovs. "Legāli vai nelegāli, bet to redzēs visi."

Kinolentes centrā ir divi žurnālisti, kuriem dots uzdevums noslepkavot Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Ziemeļkorejas vēstnieks ANO nosodījis kinolenti, nodēvējot to par "neslēptu terorisma sponsorēšanu, kā arī kara pieteikumu".

LETA