Pasaulē
2015. gada 2. janvāris, 22:25

Dienvidsudānas valdība sola vēlēšanas šogad, neskatoties uz pilsoņu karu

Jauns.lv

Pilsoņu kara novārdzinātās Dienvidsudānas valdība ir solījusi šogad sarīkot vēlēšanas, neskatoties uz pilsoņu kara turpināšanos, bet valsts prezidents solīja amnestiju nemiernieku pārstāvjiem.

Piektdien izplatītajā Dienvidsudānas valdības paziņojumā teikts, ka vēlēšanas notiks "kādā brīdī starp 2015.gada 1.maiju un jūliju", bet prezidents Silva Kīrs ir "apņēmības pilns nodrošināt, ka vēlēšanas būs caurskatāmas".

"Mēs rīkosim vēlēšanas 2015.gadā, jo neļausim, ka vardarbība par ķīlnieci tur mūsu demokrātiju. Budžets ir apstiprināts, un mēs aicinām partijas piedalīties," norādīja valdības preses pārstāvis Atenijs Veks Atenijs.

Paziņojumā norādīts, ka prezidents "ir procesā, lai nodrošinātu amnestiju cilvēkiem, kas ir pastrādājuši noziegumus pret Dienvidsudānas valdību", tomēr netiek precizēts, kad pilnīga nemiernieku līderu amnestija tiks garantēta.

Kaujas Dienvidsudānā, kas ir pasaulē jaunākā valsts, izcēlās 2013.gada decembrī, kad prezidents Kīrs apsūdzēja savu vietnieku Rieku Mašaru.

Kaujas galvaspilsētā Džubā izraisīja atriebes slaktiņus visā valstī, kas nonākusi uz bada sliekšņa. Gan Kīram lojālie valdības spēki, gan Mašaram lojālie Nemiernieki ir turpinājuši kaujas, neskatoties uz vairākiem pamiera līgumiem.

BNS