foto: ZUMAPRESS.com
Polijas lauksaimnieki atceļ blokādes visos Ukrainas robežšķērsošanas punktos. Vai uz ilgu laiku?
Poļu lauksaimnieki mēnešiem ilgi bija bloķējuši robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgu konkurenci, ko rada ievestās ukraiņu preces.
Pasaulē
2024. gada 29. aprīlis, 16:45

Polijas lauksaimnieki atceļ blokādes visos Ukrainas robežšķērsošanas punktos. Vai uz ilgu laiku?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Polijas lauksaimnieki atcēluši blokādes visos robežšķērsošanas punktos ar Ukrainu, pārtraucot divus mēnešus ilgos protestus pret lauksaimniecības produktu importu no kara plosītās kaimiņvalsts.

Lauksaimnieki kopš februāra bija bloķējuši robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgu konkurenci, ko rada ievestās ukraiņu preces.

Robežas bloķēšana un strīds par labību ir saasinājis attiecības starp kaimiņvalstīm, lai gan Polija kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir izrādījusi stingru atbalstu Kijivai.

"Satiksme caur visiem robežšķērsošanas punktiem (ar Ukrainu) ir iespējama," pēc tam, kad lauksaimnieki pārtrauca pēdējo blokādi Hrebennas robežšķērsošanas punktā, aģentūrai AFP pavēstīja Polijas Ļubļinas reģiona nodokļu administrācijas kameras pārstāvis Mihals Deruss.

Hrebennas punkts atkal tika atvērts pēc tam, kad vietējās varasiestādes atteicās pagarināt atļauju protestiem pie robežkontroles punkta.

"Visām kravas automašīnām ir atļauts šķērsot robežu, ja vien tās neved preces, kam piemērotas sankcijas" piebilda Deruss, ar to domājot graudu importu no Ukrainas, kam Polija noteikusi pagaidu embargo.

Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā ir izkropļojis tās lauksaimniecības nozari. Daudzi no Ukrainas galvenajiem eksporta ceļiem caur Melno jūru ir bloķēti, un karadarbības dēļ liela daļa lauksaimniecības zemes ir kļuvusi neizmantojama.