foto: EPA/Scanpix
Horvātijas augstākā tiesa neļauj prezidentam Milanovičam kļūt par nākamo premjerministru
Horvātijas prezidents Zorans Milanovičs
Pasaulē
2024. gada 19. aprīlis, 18:11

Horvātijas augstākā tiesa neļauj prezidentam Milanovičam kļūt par nākamo premjerministru

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Horvātijas augstākā tiesa lēmusi, ka valsts prezidents Zorans Milanovičs nevar ieņemt premjerministra amatu.

Horvātijā trešdien notika parlamenta vēlēšanas, kurās uzvarēja premjerministra Andreja Plenkoviča pārstāvētā konservatīvā Demokrātiskā savienība (HDZ), bet tai neizdevās izcīnīt vairākumu parlamentā. Milanoviča pārstāvēto sociāldemokrātu (SDP) vadītā centriski kreisā koalīcija palika otrajā vietā.

Priekšvēlēšanu kampaņu raksturoja sīva konkurence starp Maskavai draudzīgo sociāldemokrātu prezidentu Milanoviču un konservatīvo Plenkoviču. Mēnešiem ilgi šķita, ka Plenkoviču un HDZ gaida viegla uzvara, kas viņam nodrošinātu trešo termiņu premjera amatā. Taču marta vidū tautā populārais Milanovičs negaidot paziņoja, ka pretendēs uz premjerministra amatu no SDP.

Milanovičs aktīvi izvērsa priekšvēlēšanu kampaņu visā Horvātijā, neraugoties uz valsts augstākās tiesas lēmumu, ka viņš var piedalīties vēlēšanās tikai tad, ja vispirms atkāpjas no prezidenta amata.

Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Miroslavs Šeparovičs šodien, paziņojot tiesas lēmu, norādīja, ka prezidents tika laikus brīdināts, ka viņš nevar piedalīties priekšvēlēšanu kampaņā un ka viņam vispirms ir jāatkāpjas no amata. Šeparovičs paziņoja, ka Milanovičs vairs nevar tikt izvirzīts premjerministra amatam.

"Ikvienam ir pienākums ievērot konstitūciju un likumu," viņš piebilda.