foto: AFP/Scanpix
Polija un Dānija apspriedusi ideju par "Dzelzs kupola" izveidi virs Eiropas
"Dzels kupols" ("Iron Dome") ir mobila pretgaisa aizsardzības sistēma.
Pasaulē
2024. gada 16. aprīlis, 11:32

Polija un Dānija apspriedusi ideju par "Dzelzs kupola" izveidi virs Eiropas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Polijas premjerministrs Donalds Tusks, tiekoties ar Dānijas kolēģi Meti Frederiksenu, apsprieda iespēju izveidot "Dzelzs kupolu", lai kara gadījumā aizsargātu Eiropas pilsētas no gaisa uzbrukumiem, ziņo Polijas premjerministra biroja preses dienests.

"Dānija, kā arī Vācija un Apvienotā Karaliste sadarbojas Eiropas Savienībā, lai izveidotu Eiropas raķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmu," sacīja Tusks.

Pēc viņa teiktā, Irānas uzbrukums Izraēlai apstiprināja "Dzelzs kupola" nozīmi.

"Esmu priecīgs, ka premjerministres kundze pozitīvi reaģēja uz manu nodomu pievienoties Polijai šajā projektā Eiropā," sacīja Tusks.

"Dzels kupols" ("Iron Dome") ir mobila pretgaisa aizsardzības sistēma. Izraēla ir vienīgā valsts pasaulē, kas to izmanto valsts līmenī. Sistēma ir paredzēta tuvas darbības rādiusa raķešu un artilērijas lādiņu pārtveršanai un iznīcināšanai.

ES aizsardzība

Aizsardzības nozares attīstības jautājums Eiropai pēdējā laikā ir kļuvis ļoti aktuāls. Jo īpaši tas ir saistīts ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā un nepieciešamību tai palīdzēt.

Janvāra sākumā Eiropas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons ierosināja izveidot 100 miljardu eiro fondu Eiropas aizsardzības nozares attīstībai.

Arī "Bloomberg" ziņo, ka ES centīsies nodrošināt, lai līdz 2025. gadam puse no tās aizsardzības sistēmām tiktu iepirktas bloka iekšienē. Šobrīd lielākā daļa bruņojuma tiek iepirkti trešajās valstīs.